До 30 юни социалното министерство ще представи оценка за въздействието на Закона за личната помощ. Това заяви социалният министър Деница Сачева на семинар в Банкя, съобщава БГНЕС.

По нейни думи тогава ще стане ясно дали законът действа добре или има нужда от прецизиране.

Тя подчерта, че въпросният закон е бил приет без необходимата социална обосновка и с изразени отрицателни становища от Министерството на финансите и Министерството на труда и социалната политика. Реализацията му пък струвала над 900 млн. лева, без обаче да има гаранция, че поставените цели ще бъдат постигнати.

Законът за личната помощ - тромав, несправедлив, според Сачева

Законът за личната помощ - тромав, несправедлив, според Сачева

Според нея не са предвидени проблемите, които законът може да създаде

Сачева поясни, че дори да бъдат предложени промени, законът няма да се отмени. Тя определи като "безпочвени" опасенията на майките, че някой ще замени този закон с други мерки. Министърът все пак призна, че законът има несъвършенства.

Тя заяви и че засега няма да се правят промени в Закона за социалните услуги. По нейни думи е било предложено в парламента да се събере работна група юристи по семейно право и да се дискутират предложенията и становищата, които са получени в социалното министерство от организациите за Закона за социалните услуги.

Сачева подчерта, че сред останалите политики на повереното й ведомство е издирването на хора, които нито работят, нито учат. По последни данни в момента има над 170 000 души, като за последните три години се отчита увеличение с близо 20 000 души.

Относно политиката с наемането на хора с увреждания от бизнеса Сачева спосочи, че фирмите, които наемат хора в неравностойно положение ще получат помощ до 10 000 лева за преквалифицкация и обучение на наетите кадри.

Хиляди хора с увреждания са без личен асистент, притеснен омбудсманът

Хиляди хора с увреждания са без личен асистент, притеснен омбудсманът

Това нарушавало правото на независим живот