Ахмед Доган е заявил, че ще излезе от сянката, в която се бе потопил след атентата срещу него. „Досега бях наблюдател, вече ставам участник. ДПС трябва да се преструктурира въз основа на новите геополитически реалности", това са ключовите думи на Ахмед Доган, изречени от него пред 100 души от елита на Движението и гости на тържеството в така нар. „Сараи" в столичния квартал „Бояна", което се състоя на 17 декември, пише rodopi.com, позовавайки се на свой източник.

Часове по-рано официалният председател на Движението за права и свободи Лютви Местан обясни: "Довечера имаме новогодишен купон при Ахмед Доган. Той е естественият лидер на ДПС, но не участва оперативно в политиката. Аз му благодаря, че мога да разчитам на неговата експертна оценка. Внушение е, че с него не сме в добри отношение. Това е мечтата на нашите политически опоненти, но няма дори предпоставка за подобно нещо".

Запознати разказват, че след като Местан говорил около 10 минути за успехите на ДПС през 2015-та година думата взел домакинът и направил силно критичен анализ. В него като мега гаф посочил декларацията, прочетена от Лютви Местан след свалянето на руския изтребител Су-24 на 24 ноември т.г. по заповед на Анкара.

Припомняме, ден след като турските ВВС свалиха руски самолет над Сирия, лидерът на ДПС защити Турция от парламентарната трибуна и обяви, че „през последните месеци руската военна авиация нарушава въздушното пространство на южната ни съседка многократно".

Позицията ни отразява идентичността на ДПС като последователна евроатлантическа партия на България, заяви Местан и добави, че „нарушаването на въздушното пространство и суверенитета на която и да е държава, член на НАТО, е нарушаване на самия Атлантически съюз".

Доган е критикувал Местан, че бил категоричен в оценката си за случилото се още Пентагона да се е произнесъл, като в същото време не съгласувал позицията си с народните представители от ДПС.

Почетният председател е говорил в критичен дух и за резултатите от местните избори, посочвайки, че били загубени ключови за ДПС общини като Хасково, където спечели ГЕРБ.

Речта му беше много силна и въздействаща. Всички от партията поздравиха г-н Доган. Мнозина разтълкуваха думите му като завръщане в оперативното ръководство на партията, но той подчерта „не очаквайте да съм председател", заяви източникът ни.

Депутати и кметове от ДПС, присъствали в залата, потвърдиха, че имало „реч на г-н Доган с историческо значение за партията", но отказаха коментари.

Според някои публикации, които тълкуват речта на Доган, той бил "отстрелял" Лютви Местан и на следващия конгрес щял да бъде избран нов председател на ДПС. Някои медии пишат, че предстои момчилградчанинът сам да подаде оставка до 25 декември.