Единодушно решихме в дневния ред на парламента в четвъртък да бъде включена ратификацията на договора с Македония и в пленарна зала.
Това заяви председателят на парламентарната комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Кристиан Вигенин след като в комисията бе одобрена ратификацията на договора за добросъседство с Македония. Това ще бъде добър знак, ако парламентите на двете страни го ратифицират в един след друг, смята Вигенин.

Македонският парламент ратифицира договора с България

Македонският парламент ратифицира договора с България

61 депутати в 120-местния македонски парламент гласуваха

Струва ми се, че месеците след подписването на договора до сега показаха, че Македонската страна има сериозни намерения. Тя с конкретни действия показва, че иска да промени политиката към България и да установи европейски отношения между двете страни. Самата Македонска страна видя, че няма нищо страшно в това. Такива съвместни действия са плюс и във вътрешен план за тези, които имат смелостта да направят тези стъпки, каза Вигенин.

Този договор ще бъде изпълнен със съдържание, оптимист е бившият външен министър в кабинета "Орешарски". По време на председателството, не зависи само от нас, но има шанс да бъде направена сериозна стъпка за поемане на пътя на евроинтеграцията.

Бойкотът на ВМРО-ДПМНЕ на договора с България – саботаж на евроинтеграцията?

Бойкотът на ВМРО-ДПМНЕ на договора с България – саботаж на евроинтеграцията?

Македонският парламент ратифицира документа...

Понякога дяволът е в детайлите - видяхме го по време на преговорите, обясни Кристиан Вигенин. В договора е предвидена съвместна мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси. Има ли яснота за състава и функциите на тази комисия, запита той настоящия външен министър Екатерина Захариева. Тя има ключово значение за изчистването на въпроси, които тровят отношенията години наред, каза Вигенин.

Захариева отговори, че в комисията ще има учени от БАН и от университетите. Нейният състав ще се приеме с решение на Министерския съвет с дебат. От Комисията ще правят ежегоден доклад за напредъка на тези разговори, каза Захариева и припомни, че вече честването на някои исторически факти и личности е съвместно. Мултидисциплинарната комисия, която се създава, ще работи на основата на автентични исторически факти и документи, допълни тя.

Министрите на България и Македония: Договорът за добросъседство е исторически момент

Министрите на България и Македония: Договорът за добросъседство е исторически момент

Министрите ни проведоха срещи с македонските си колеги

След нейният отговор единодушно депутатите от Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове одобриха ратификацията на договора за добросъседство с Македония.

Според Екатерина Захариева този договор е голям успех за българската дипломация. От 2008 г. е първото предложение за подписване на договора, а през 2012 г. са първите преговори. Нежеланието на Македония да подпише е видно. От цялата международна общност това бе наречено исторически успех, вдъхновение за страните от Балканите, каза Захариева.

Съгласието по този договор бе подписано без посредничество. То бе постигнато след толкова години поради смелостта на двамата премиери въпреки изключително негативната кампания, която се водеше, особено в Македония, каза Захариева.

Важно е, че той (договорът - б.р.) започна да се изпълнява. Беше постигнато съгласие по теми, за които с години сме спорили, например - в Съвета на Европа по Конвенцията за малцинствата. Беше проведено междуправителствено заседание за пръв път от 1999 г.

"Договорът ще доведе не само до честване на исторически дати и личности, а и до сближаване на гражданите на двете страни, които са толкова близки. Най-важното е, че ще затвори раните, които имахме и ще отвори нова глава в историята. Така даваме пример, че балканските лидери и държави могат да решават проблемите си сами", каза Захариева.Очаквам с по-голямо мнозинство да се подпише ратификацията, допълни външният министър Захариева.

Припомняме, договорът за добросъседство между България и Македония беше подготвян в продължение на няколко години. На 1 август 2017 г. премиерът на Македония Зоран Заев и българският му колега Бойко Борисов се подписаха под договора на церемония в Скопие. През ноември 2017 г. Министерски съвет внесе споразумението в българския парламент за ратифицирането му.

След ратификацията в Скопие, в специално изявление от Министерството на външните работи на Република България приветстваха решението на парламента на Република Македония да ратифицира Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете държави.