Възможно е до края на мандата на този европейски парламент и комисия България да бъде приета в Шенген, по въздух. Това предполага премиерът Бойко Борисов, който се позова и на нагласата, изказана и на конгреса на ЕНП миналата седмица.

"Няма нещо, което да ни спира в тази сфера", заяви Борисов в коментар в началото на редовното правителствено заседание.

България и Румъния в Шенген поиска Европейската комисия

България и Румъния в Шенген поиска Европейската комисия

Европейската комисия предложи мерки за съхраняване и укрепване на Шенгенското пространство

Борисов е убеден, че ако настоящата положителна тенденция за реформи в съдебната система продължи и ако напредъкът се запази трайно и необратимо, то процесът по този механизъм за България може да бъде приключен преди края на мандата на настоящата комисия.

Борисов коментира и провеждащите се протести в страната с реторичен въпрос: "Това ли искат протестите - да спре борбата. Това ли е оценката, че България е блато", заяви Борисов и посочи, че точно това е казал кандидатът на европейските социалисти за председател на ЕК.

Докладът на Европейската комисия пряко кореспондира с най-щедрия бюджет в историята на България към всички съсловия от доста време насам, коменитра още премиерът вчерашния мониторингов доклад, от който властта е изключително доволна.

По думите на Борисов допълнителните средства в бюджета са благодарение на работата на всички служители на прокуратурата, на МВР и на приходните агенции.

Властта се похвали с мониторинговия доклад
Обновена

Властта се похвали с мониторинговия доклад

Реформите в България са в името на гражданите, не са за отчет, уверява Захариева

Борисов реагира и с възмущение на обвиненията за политическо вмешателство по отношение на фигурата на Атанас Семов, вчера положил клетка като съдия в КС. Припомняме, президентът Радев определи като политически натиск решението на прокуратурата да провери отказа от разследване на Семов.

Борисов припомни, че с решение на Министерския съвет от 2015 г, правителството е одобрило Атанас Семов за генерален адвокат в съда на ЕС. Тогава неговата кандидатура е върната, а Борисов му пожелал успех.

Премиерът честити назначенията на всички конституционни съдии, като каза, че дори и не го познава.

Новите конституционни съдии положиха клетва

Новите конституционни съдии положиха клетва

Мандатът им ще бъде 9 години