Докладът на Европейската комисия отразява обективно и положително стремежа на всички институции, отговорни за провеждане на реформи в съдебната система, с цел българските граждани да имат обективно правосъдие.

Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на брифинг в Министерския съвет, посветен на доклада на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка.

ЕК продължава частично наблюдението на България
Обновена

ЕК продължава частично наблюдението на България

Временно прекратени са 3 мерки, но медийната среда се влошава, отчитат от ЕК

Захариева изказа задоволството си от Доклада, но подчерта, че реформите в България не се извършват, за да се отговори на някакви изисквания, а в името на българските граждани.

Целта на съдебната реформа e българските граждани да получат качествено правосъдие и тя не се извършва само, защото има такъв механизъм, подчерта Захариева.

В доклада на ЕК се констатира, че през последните 12 месеца след последния доклад от ноември 2017 г. България е продължила усилията да изпълни препоръките, направени в доклада. ЕК счита, че някои от тях вече за изпълнени - независимост на съдебната власт (препоръка 1), правната рамка (препоръка 2) и организираната престъпност (препоръка 6), обясни вицепремиерът Екатерина Захариева, която отговаря за правосъдната реформа.

БСП: И този доклад е предпоследен

БСП: И този доклад е предпоследен

По-важно било не кои глави са затворени, а кои не са

От думите й стана ясно, че ЕК счита, че развитието на изпълнението в някои случаи продължава, поради което е необходимо продължаване на мониторинга по останалите препоръки. ЕК счита и че ако България продължи решителните реформи и бързите темпове, с които ги осъществява, страната ни ще може да приключи механизма до края на мандата на тази комисия.

Положително се оценяват и законодателните промени, свързани с натоварването на съдилищата. В същото време ЕК отчита, че трябва с по-бързи темпове да продължи прилагането на така наречената съдебна карта, свързана с равномерното разпределение на делата в съдилищата.

Прокуратурата е удовлетворена от Евродоклада за 2018 г.

Прокуратурата е удовлетворена от Евродоклада за 2018 г.

ЕК била съгласна с намаляване на структурата на районните прокуратури

Външният министър посочи, че по отношение на корупцията по високите етажи на властта ЕК отчита изключително положително всеобхватното антикорупционно законодателство, както и назначаването на председателя на Комисията за придобиване на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев.

Заключението на доклада е, че България е постигнала напредък по всички показатели, които още не са затворени. Отчита се много позитивно и рамката на Висшия съдебен съвет (ВСС), и начина, по който се избират членовете му, обясни външният министър. Отчитат се и много положителни оценки с корупцията на местно ниво и на граници, както и в промените в Закона за обществените поръчки (ЗОП).

Правосъдният министър Цецка Цачева от своя срана заяви, че правителството ще продължи да изпълнява препоръките на Механизма за сътрудничество и проверка и след неговото окончателно приключване.

Докладът е положителен, обективен и ясно очертава постигнатите резултати. Най-важното е необратимостта на осъществените реформи, обобщи Цачева. И тя не скри задоволството си от оценката.

От ЕК отбелязват, че новият състав на ВСС се е установил в управленската си роля в дух на професионализъм и добро сътрудничество. Оценено е и засилването на районните инспекторати и предотвратяване на корупцията в областта на обществените поръчки, обясни правосъдният министър.

Трагедията край Своге показва порочната система в обществените поръчки

Трагедията край Своге показва порочната система в обществените поръчки

Президентът счита, че се поднасят обещания и нови органи, а трябват присъди

Дадена е изключително висока оценка на правителството и на Народното събрание за изработване и приемане на цялостна правна рамка за противодействие на корупцията по високите етажи на властта.

Положителна е оценката както за промените в Наказателния кодекс (НК), така и в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), които целят подобряване на противодействието на организираната престъпност и корупцията.

Цачева увери, че правителството заявява своята продължаваща решимост за консолидиране на усилията по постигане на всички резултати.

Вътрешният министър Младен Маринов от своя страна коментира положителната оценка, дадена на МВР в доклада на ЕК, като обективна и в резултат на съвместни усилия, полагани през годините съвместно със Спецпрокуратурата и ГДБОП.

"Тя е в резултат и на доверието, което е изградено при взаимодействието с партньорските служби по отношение на противодействие на организираната престъпност", заяви той.

Маринов изтъква, че в международен план службата работи изключително добре, ползва се с доверие от всички партньорски служби и по тази причина ефективно противодейства на организираната престъпност.

Оценките са позитивни не само в настоящия доклад, но вече и в няколко последователни доклада, изтъкна министърът. Според него МВР работи в правилната посока, но независимо от положителните оценки, полицията щяла да бъде по-отговорна и да продължи развитието си.

Вътрешният министър обеща, че на първо място полицията ще работи за сигурността на българските граждани, както и за по-добри показатели и резултати, гарантиращи сигурността на населението.