Томислав Дончев обича природата, планините и Пирин, обича планината не по-малко от протестиращите, коментира вицепремиерът пред БТВ. Той може да се определи и като еколог, защото милее за гората и планината.

Голяма част от хората излезли на улицата да протестират се притесняват, че се крие нещо друго зад решенията за Пирин, но Дончев се надява това да не е така. Той обясни, че според документи наистина няма нищо скрито, а спрямо инвестиционните намерения не вярва да е така.

"Взето решение за застрояване на Пирин няма. Втора кабинка, водоснабдяване, всяка стъпка подлежи на обжалване и всяка група, която смята, че решението е незаконосъобразно може да го обжалва", категоричен е Дончев.

Българското общество има много висока протестна култура. Това, че се случва по време на председателството, вицепремиерът не иска да го нарича рекет. "Ако има проблем в цялата работа, това е, че в ЕС нямаме началници", обясни Дончев.

Над 4 хил. души протестират срещу втория лифт над Банско

Над 4 хил. души протестират срещу втория лифт над Банско

Еколозите искат оставка на Нено Димов

На въпрос корумпирана ли е държавата, вицепремиерът коментира, че в България има корупция.

"Начинът на избиране на комисия "Антикорупция" предполага да е публичен и избиран от парламента. Ако разчитаме веднъж завинаги да решим проблемите с нов орган е наивно. Наред с новите институции са нужни и други неща - публичност на всяко взето решение и разход", допълни той.

Относно речта на Доналд Туск: "На първо място ме впечатли, че беше на български. Имаше хубави послания, беше закачливо, имаше послание към всички аудитории. Ако някой смята, че е лесно да произнасяш реч на чужд език, да се опита да изнесе реч на полски", заяви Томислав Дончев

"Туск има право да ни каже нещо подобно като "Стегнете се. Можете". Много ми се иска в първите седмици на европредседателството да имаме адекватни очаквания към него. Случва се нещо специално и особено. Ние влизаме в дежурство по график. Има да се свърши много работа и трябва да бъде на ниво", обясни Дончев.

Доналд Туск просълзи българите
Обновена

Доналд Туск просълзи българите

Председателят на Европейския съвет разплака българите с "Отечество любезно"

"Комбинирането на ангажименти към председателството и рутинната работа ще е предизвикателство. Мисля, че над една трета от времето ни ще бъде отдадено на европредседателството", допълни вицепремиерът.

"МВР има нужда от пари. Като започнем от пари за заплати, защото полицаят трябва да е добре заплатен, мотивиран. Но МВР има нужда и от много реформи. Посоката трябва да бъде към повече жива сила, повече хора, които да бдят и може би по-малко администрация. Обичаме реформите когато говорим за тях. Не ги обичаме когато се случват", заяви твърдо той.

Нинова иска проверка, защо Борисов харчи самоволно обществени пари

Нинова иска проверка, защо Борисов харчи самоволно обществени пари

Преди три седмици, БСП предложили 100 млн. лева за полицаите и 15 млн. за БАН, а отговорът на управляващите тогава е бил отрицателен