Антикорупционният закон на Меглена Кунева е компилация от 3 други закона, всеки от които е с трагична практика до момента. Това заяви пред Би Ти Ви лидерът на „Движение 21” Татяна Дончева.

„Досега хипотезата беше да сте привлечен като обвиняем. Сега искат да ви вменят производство на базата на твърдян конфликт на интереси, на базата на анонимни публикации (...) Държавата няма да доказва нищо, вие ще трябва да доказвате, че сте невинни”, посочи тя.

Татяна Дончева разказа, че е започнала юридическата си кариера като младши прокурор по дела по Закона за собствеността на гражданите, отменен като мракобесен след 10 ноември и не се гордее с това.

Според нея обаче предлаганото от Кунева е връщане към същите практики – „някакъв тормоз, някакъв мазохизъм”, дело на „няколко брюкселски възпитанички, които никога не са виждали как един закон може да се изкористи”.

По думите й сегашният Закон за предотвратяване на конфликта на интереси е родил Филип Златанов и тефтерчето му, а преди това „това брюкселско творение” е минало „фризиране” в пленарна зала, като първоначалният замисъл на закона е предвиждал абсурдни ситуации като това съпрузи да не могат да работят в една болница.

По отношение на отнемането на незаконно придобито имущество, Дончева обвини сегашния президент Маргарита Попова, че е поискала да се разшири периметърът на текстовете и да се търси необяснимото богатство вместо „да се ровим в причинно-следствените връзки”, като така всеки, който не пази касови бележки, се оказва под ударите на закона.

Дончева коментира и увеличаването на заплатите на членовете на Висшия съдебен съвет скочиха до 7000 лева на месец.

По думите й, подобно решение е „глупост”.   

„Като захлебваш ВСС, който произвежда скандали, създаваш в обществото впечатлението, че си наредил тези хора на хранилката, за да ти прислугват.” – коментира Дончева.

Според нея въвеждането на явно гласуване в съвета е козметична промяна, което е и единственото, което може да се очаква, когато не се назначават министри, готови „да бръкнат в раната”, „да си развалят рахатлъка”.