През миналата година български граждани с двойно гражданство са направили парични преводи към родината за над 1 млрд. евро.

Това заяви депутатът от ДПС Йордан Цонев, след като Народното събрание прие на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на закона за избор на президент и вицепрезидент, внесен от народния представител от БСП Мая Манолова.

Повод за изказването му бе острото възражение от страна на ДСБ и ОДС затова български граждани зад граница да гласуват. Цонев обясни, че данни за трансферите от българите зад граница към България той има от разчетите на БНБ.

Българските граждани не се делят на двойни и единични, категоричен бе той.

Ние подкрепяме всички моменти в законопроекта, които създават условия всички български граждани да упражнят правото си на вот, независимо от това къде живеят и независимо от техния произход, каза още депутатът от ДПС.

По думите му партията е за принципно ясни правила при провеждането на избори.
Подкрепихме интегралната бюлетина, защото винаги сме били за нея, допълни Йордан Цонев и съобщи, че и на второ четене ще я подкрепят.

Припомняме, че по-рано ДПС изказаха съмнения, че гласуването с интегрална бюлетина ще затрудни част от избирателите.

Според Четин Казак в закона ясно трябва да се определи как ще изглежда бюлетината и да се посочи ясно, че всеки знак, който недвусмислено показва избора на избирателя, трябва да се зачете.

Ние сме за това да бъдат огласени всички, които са били агенти на ДС, заяви още Йордан Цонев, помолен да коментира предложението на ДСБ кандидатите за президент и вицепрезидент публично да огласят принадлежали ли са към секретните служби.

От ДПС бяха категорични, че купуването на гласова трябва а да се криминализира.

Припомняме, че по-рано днес в кулоарите на парламента Мая Манолова заяви, че това сериозно се обсъжда.