Кризите в България не могат да се решават поотделно, нито само от една политическа сила. Така посрещна представители на ДПС президентът Румен Радев на консултации за съставяне на кабинет на "Дондуков" 2. Пред държавния глава се явиха лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, Хамид Хамид, Станислав Анастасов и Ахмед Ахмедов.

Припомняме, че преди това на консултации при президента се явиха от ГЕРБ/СДС, а първите по ред "Продължаваме промяната" поискаха нова дата за това, като се аргументираха, че в момента са съсредоточени в актуализацията на бюджета. Същия аргумент извадиха и от БСП. Така от четирите най-големи парламентарни партии първата и четвъртата днес няма да разговарят с президента. 

Румен Радев форсира консултациите за кабинет

Румен Радев форсира консултациите за кабинет

Минути след като Кирил Петков внесе официално оставката

Радев коментира, че партията има отговорно отношение за етническия мир. "Винаги сте апелирали за диалог, но България очаква последователни усилия от всички политически партии. Надяваме се, че партията осъзнава високия залог и очакванията на всички избиратели", каза той.

Държавният глава поиска време и усилия от партиите и депутатите и отговорна работа на парламента до края на годината. Президентът поиска партиите да влязат в градивен диалог.

Мустафа Карадайъ анализира работата на коалицията в парламента. "Последната коалиция не бе основана на база ценности, политики, а на отрицание, а дейността й - на лъжата", каза той. Според ДПС вече "има успешен вот на недоверие към проваленото правителство, то отказвало да има диалог между управляващи и коалиция, както и отказ от диалог в управляващото мнозинство". "Не може да се намери решение на кризите по този начин", каза Мустафа Карадайъ. Той посочи, че новата коалиция се нарекла "промяна", а тези, "които по законен начин търсили път към върховенство на закона, наричали "мафия и задкулисие".

"ДПС са на плоскостта върховенство на правото, за да има изход от кризите - възстановяването на демокрацията и върховенството на закона трябва да се случат чрез диалог", каза той.

Под 10% от българите дават шанс на третия мандат

Под 10% от българите дават шанс на третия мандат

Над половината анкетирани не смятат, че интересите ни са отчетени при Френското предложение

Относно Плана за възстановяване и развитие ДПС критикува, че в останалите европейски държави усвояването на средствата е започнало.

"В това НС трудно може да се намери онзи диалог, който да произведе хомогенно мнозинство, за да има евроатлантическо управление в България", каза Карадайъ. Той посочи, че трябва отново да се обърнат към избирателите и в следващия парламент да се влезе с ценности, цели и предложения за приоритети на държавата. На ДПС приоритети са - енергийна и продоволствена сигурност и независимост.

Припомняме, тази сутрин от Министерския съвет с куриер в Народното събрание бе внесена оставката на кабинета, воден от Кирил Петков. Оставката бе очаквано решение след като на 22 юни загуби вота на недоверие, гласуван в 47-ото народно събрание. Искането за вот на недоверие бе на ГЕРБ с мотив - провал в публичните финанси и икономическата политика. Дебатите по вота продължиха над 8 часа.

Преди това лидерът на ИТН Слави Трифонов изтегли министрите си от правителството.

Къде е Кирил Петков, питат от ГЕРБ

Къде е Кирил Петков, питат от ГЕРБ

Христо Гаджев пита за посещение в Анкара