Движението за права и свободи внесе в деловодството на Народното събрание законопроект, който ограничава възможността за инвестиции от страна на чужденци, получили т.нар. "златни паспорти" - български документи, получени срещу направени инвестиции.

"Законопроект, който изменя Закона за насърчаване на инвестициите и се създава механизъм за прилагане на регламент на ЕС 2019/452 и се създава механизъм за скрининг на преки чуждестранни инвестиции в Съюза и така синхронизираме законодателството си с това на Съюза", каза депутатът от ДПС Станислав Анастасов на брифинг в кулоарите на парламента.

По този начин, посочи народният представител, се продължава инициативата на ДПС за регламентиране на т.нар. "златни паспорти".

Целта - да се създаде "здравословна среда" за инвестиции и българската икономика да бъде "предпазена от инвестиции с т.нар. "корозивен капитал", които имат потенциал да навредят на националната сигурност и обществения ред.

Край на инвестиционното гражданство

Край на инвестиционното гражданство

Депутатите разгледа три проекта за златните паспорти

"Проектът е особено важен, като подчертавам, че освен критичната инфраструктура се засягат и лични данни и способността да се контролира такава информация, която да навреди на свободата на словото и плурализма на медиите с цел дезинформация."

В глобален мащаб се засилвала тенденцията на косвените инвестиции от Руската федерация, особено засилила се след началото на войната в Украйна, посочи още Анастасов.

Въпросният "съвет по скрининг" пък щял да бъде колективен орган, който да разглежда подобни случаи, като на всеки 6 месеца ще се изготвя доклад по темата.

ДПС доволни, че сме изчистили лицето на страната като търговец на гражданство
Обновена

ДПС доволни, че сме изчистили лицето на страната като търговец на гражданство

Проверката щяла да докаже набеждаване на Пеевски по Магнитски