Ализан Яхова, архив news.bg

Младежите от ДПС да станат лидер в темата за световната екология.

Това препоръча заместник-председателят на парламента Христо Бисеров при изказването си пред Петата национална конференция на младежкото ДПС, която се провежда в НДК.

Като постави въпроса накъде отива партията след 20 години преход и 8 години във властта, той коментира:

„Това, което сме постигнали, е нещо, което ще надминем. Трябва да намерим новите портали, новите посоки."

В приветствието си към делегатите Лютви Местан засегна темата за мълчанието на ДПС.

Той определи тезата, че ДПС е в изолация, че е станала мълчалива и снишена, като продукт на анти-ДПС стратегия.

„Ние не сме в изолация от избирателите си." - подчерта Местан.

Той допълни, че ДПС не говори излишно, което не означава че мълчи.

„За осем години на ДПС във властта ние не случихме на силна и  конструктивна опозиция. Няма да им го връщаме. Ще бъдем конструктивни към всяко усилие за правилни решения и политики." - заяви Местан.

Той пожела членовете на младежкото ДПС да вярват в себе си поне толкова, колкото вярва в тях лидерът на партията Ахмед Доган и да отговорят на омразата с най-висшата ценност на либералите - толерантността.

ДПС ще се противопостави на опитите за асимилиране на ГЕРБ от идеологията на партия „Атака". Това е най-опасното и грозно явление на съвременната ни политика.
                       Л. Местан 

„Толерантността е толерантност, когато е безкрайна, лимитираната  толерантност е другото име на нетолерантността." - каза още Местан.

От името на представителите на ДПС в Европейския парламент  приветствие поднесе Филиз Хюсменова, кояно в словото си заяви, че сега се  наблюдава опиянение от властта, че е налице риторика, която профанизира политическото говорене, че се демонстрира омраза и разделяне, а не  обединение.

Тя изрази надежда, че младежите от ДПС не могат да не се интересуват  доколко приетите европейски правила се осъществяват в страната ни.

„На вас ви приляга да имате високи стандарти и изисквания. " - каза тя пред делегатите  и добави, че младежкото ДПС може да има претенции за култура в политическия език, която не противоречи на свободата на изразяване на мнение и на правото на информация.

По време на откритата за журналисти част от конференцията лидерът на  ДПС Ахмед Доган, който присъстваше в залата, не се изказа.

Единствената нотка на самокритичност се прокрадна в изказването на председателя на младежкото ДПС Корман Исмаилов, който заяви:

„Нека стремежът към модернизация, отваряне, по-широко политическо и гражданско включване на най-добре подготвените и активни млади хора не се възпрепятства от апаратна ревност и борба за запазване на партийния стол на всяка цена"

В доклада си той изтъкна, че младежката организация трябва да бъде все по-добра школа за политическата теория и практика, и все по-малко  инструмент за уреждане на междуличностни борби и интереси.

Исмаилов изрази увереност, че новото ръководство ще продължи да отстоява принципите и целите на партията, и интересите на младежките структури и всеки техен член.

„Не сме тук за да обвиняваме. Не сме тук, за да се оплакваме. Не сме тук, за да спим. Не сме тук, за да самохвалстваме. Не сме тук за да воюваме. Не  сме тук, за да се ядосваме. Не сме тук, за да се притесняваме... Ние, които сме тук, знаем, че трябва да ходим изправени по пътя, който сме избрали,  прокаран от тези пред нас, и ходейки да правим живота по-добър на всички около нас." - заяви Исмаилов.

При откриването на конференцията Ализан Якова заяви:
„Родени сме с кръвна група ДПС и това e смисълът на нашия живот."

Делегатите избраха за председател на младежката организация Джейхан Ибрямов на мястото на Корман Исмаилов.

Сред гостите на конференцията присъстваха гости от чужбина, а също и представители на младежките организации на НДСВ, БСП и други.