"Надявам се да има редовно правителство. Изключително важно за страната е да имаме действащ парламент в следващите месеци." Това заяви пред БиТиВи министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков.

По думите му всички народни представители носят политическа отговорност да се сформира правителство, което да води България през идните трудни месеци. Заков отрече, че ще бъде номинацията за нов министър-председател. Той определи тази информация като спекулация. Министърът на отбраната посочи, че би участвал в нов кабинет, ако ще се разчита на експертизата му.

Заков коментира и темата за отпуснатите 100 милиона лева на МО. По думите му тези средства ще покрият текущите нужди на армията. Парите ще бъдат използвани за заплати и командировъчни. Ръстът на възнагражденията на военнослужещите ще бъде между 16 и 25%, добави Заков.

Той изтъкна, че заплатите в българската армия са по-ниски в сравнение с други членове на НАТО. Министърът на отбраната в оставка изрази оптимизъм, че след около 5-6 години заплатите ще стигнат едно прилично ниво. По думите на Заков ниските заплати, работата с остаряла техника и лошите условия на труд са довели до масово напускане на военнослужещи.

Късно се сетихме, че модернизацията на армията е ключова. Трябва да се хвърлят много средства. Приоритет е завършване на сделката за F-16. До 2028 трябва да имаме готова ескадрила от F-16, каза още министърът.

Заков коментира и темата за войната в Украйна. Според него войната е и близо и далече. Той подчерта, че рисковете са високи и те не са само военни. Военна заплаха за България за момента няма. Това, че Путин ни обяви за неприятелска страна е само политически акт, допълни Заков.

Дават 100 млн. лв. за заплати на военни и цивилни в МО

Дават 100 млн. лв. за заплати на военни и цивилни в МО

Готвят план за преодоляване на дисбаланса на доходите в системата