Предоставят 100 млн. лева за заплати на военни и цивилни в Министерството на отбраната. Това решиха на днешното си заседание министрите от кабинета "Петков", съобщиха от МО.

Парите са за сметка на други предвидени разходи в държавния бюджет. Тези средства, както и плановете за ефективно харчене на средствата в системата, ще дадат възможност за увеличаване на доходите на военнослужещи и цивилни.

В актуализацията на бюджета няма пари за увеличение заплатите на военните

В актуализацията на бюджета няма пари за увеличение заплатите на военните

Не са предвидени и средства за проекти за Сухопътни войски

В последните години Министерството на отбраната и Българската армия изпитват сериозни проблеми да повишат мотивацията за постъпване, изпълнение и задържане на работа на военнослужещите и цивилните служители. Военният министър Драгомир Заков смята че тези проблеми водят и до липса на перспективи за младите военнослужещи.

Министър Заков постави особен фокус и върху ефективното изразходване на средства в системата на Министерството на отбраната. Този подход реално позволява повишаване на заплатите в сектора, както и да се реши един от основните проблеми, който касае военнослужещите в последните месеци - увеличаването на порциона. Според министър Заков може да има възможност да се повишат и т.нар. квартирни в последното тримесечие на годината.

Във военното ведомство работят и за преодоляване на сериозния проблем с дисбаланса в доходите в системата, както и за изчистването на някои системни грешки, които водят до липса на перспектива в развитието на младите военнослужещи.