Партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) категорично се противопоставя на предложените от БСП промени в Изборния кодекс и връщането на хартиените бюлетини в изборния процес, информират от пресцентъра на партията. Те определиха подобно действие като е крачка назад. Още от 2020 година партия МИР се бори за въвеждането на машинно гласуване в страната.

Сходна позиция изразиха и от ДСБ. Според тях със законопроекта си за връщане на възможността за гласуване с хартиени бюлетини, БСП реанимират купуването на гласове в България. От партията посочват, че последните два избора са доказателство, че благодарение на машинното гласуване покупателната активност в ромските махали в София, Пловдив и Варна се срина до едва 10%. 

Според МИР доводът, че машинното гласуване е причина за ниската избирателна активност е несъстоятелен. Нежеланието на българските граждани да участват в изборния процес и обществено-политическия живот на страната се корени в пагубните действия и престъпното бездействие на всички управляващи през последните 32 години България, казват още от партията.

МИР предлага машинният протокол да се признае като финален протокол на СИК и той да не бъде преписван ръчно, както до сега. Според партията по този начин ще се избегне възможността за умишлени или неволни грешки при ръчното преписване на данните от машинните протоколи, което подменя вота на българските граждани. В края на изборния ден трябва да бъдат преброени всички разписки от машината за гласуване, които да бъдат сравнени с протокола, издаден от машината за гласуване. След подпис от страна на всички членове на комисията машинният протокол става финален изборен протокол на СИК след което той да се сканира и качва директно в системата на ЦИК.

От МИР изтъкват, че машинното гласуване елиминира възможностите за изкривяване или подмяна на изборния резултат. Те определят машинното гласуване като единствения вариант за провеждане на честни избори.

С цел осигуряване на пълна прозрачност на изборния процес от партия МИР предлагат информацията, изпращана от секционните избирателни комисии (СИК) до РИК и ЦИК, да бъде паралелно изпращана по имейл до всички участници в изборния процес, както и до гражданските и неправителствени организации, които са заявили желание за това.

Друго предложение на партията е членовете на ЦИК да бъдат избирани не на партийно-квотен принцип, а на експертен и чрез публичен конкурс (интервюта), проведен от специализирана комисия.

МИР искат и членовете на ЦИК да се назначават по силата на Кодекса на труда, с подходящи длъжностни характеристики и контрол, издигане и наказване за нарушения съгласно Кодекса на труда.

Партия МИР настоява Народното събрание да гласува бюджет на ЦИК за пълното въвеждане на видеонаблюдение във всички изборни секции. Партия МИР припомня, че и в момента в Изборния кодекс е заложено видеонаблюдението във всички секции, но то не се състоя, с което на последните парламентарни избори ЦИК наруши ИК. По изчисления на експерти на партия МИР за пълно въвеждане на видеонаблюдение са необходими еднократно 1 500 000 лв.

Последното предложение е чрез промени в Изборния кодекс да бъде създаден и изборен район "Чужбина". Според партия МИР това ще гарантира, че всички българи в чужбина ще могат активно да участват в обществено-политическия живот на България.

БСП иска връщане на хартиените бюлетини

БСП иска връщане на хартиените бюлетини

Предлагат още предаването на протоколите да се излъчва онлайн