"Думите на сръбския външен министър Ивица Дачич са в резултат на едно нескопосано изказване на Бойко Борисов, което показва в каква степен амбициите на Борисов да бъде говорител, омиротворител и европеизатор на Западните Балкани, са илюзорни".

Така евродепутатът от групата на социалистите и демократите Иво Христов коментира пред БНР казуса със създалото се дипломатическо напрежение между България и Сърбия.

Припомняме, че повод за изявлението на Дачич бяха думите на премиера Борисов по време на форума за Западните Балкани в Познан.

На въпрос на как ще се отрази на евроинтеграцията на Балканите номинирането на испанеца Жозеп Борел за върховен представител на ЕС за външната политика, при условие че Испания не признава независимостта на Косово, Борисов отговори: "По отношение на Върховния представител - когато се заеме такъв важен пост, последното, което трябва да правиш, е да защитаваш националния си интерес, а трябва да защитаваш интереса на целия Съюз. Ако Борел бъде избран, това не значи, че мнението на Испания ще бъде меродавно за другите държави, които сме признали Косово."

Захариева иска извинение от Ивица Дачич заради нападките по адрес на Борисов

Захариева иска извинение от Ивица Дачич заради нападките по адрес на Борисов

Според нея трябва да има по-малко емоции и да не се говори така за съседна държава

По-рано днес стана външният министър Екатерина Захариева заяви пред журналисти, че настоява за извинение от Дачич заради нападките по адрес на Борисов. 

В коментар за намалената партийна субсидия и последвалото писмо от БСП до европейски посланици и институции, Иво Христов заяви, че този въпрос ще бъде поставен и пред групата на социалистите и демократите в ЕП.

По думите на Христов изборният процес в България е бутафорен, бизнесът е напълно зависим от държавата и има почти пълен контрол над медиите, "но всичко това се извършва под знамето на антикомунизма - знаете Борисов често припомня за дядо си, за атентата в църквата "Св. Неделя" и др., изтъкна евродепутатът.

Елена Йончева: Ще ни е срам, че Борисов ни е управлявал
Обновена

Елена Йончева: Ще ни е срам, че Борисов ни е управлявал

По думите ѝ Борисов подкрепил Станишев, за да всее раздор в БСП

По повод номинацията на Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия, Христов заяви, че сме станали свидетели на сделка между Франция и Германия, прикрита като междупартийно споразумение между ЕНП, в което доминират германците и групата на либералите. 

"Факт е, че кандидатурата на Урсула фон дер Лайен е неубедителна дори и в редиците на ЕНП. Тя не е политик с ярко европейско минало, а по-скоро с неубедително минало в националната политика. Така че сделката може и да не се случи", обясни той. 

Според него е необходима реформа на европейските институции и основна крачка е "сдобиването на ЕП с право на законодателна инициатива".

БСП се жалва на евроинституциите и САЩ за промяната в партийните субсидии

БСП се жалва на евроинституциите и САЩ за промяната в партийните субсидии

Според тях драстичното намаляването на субсидиите противоречи на европейските практики