"Немалка част от знаковите убийства са разкрити. Тази позиция изрази в ефира на bTV заместник-председателят на АБВ и бивш вътрешен министър Румен Петков.

"Много се надявам двете показни убийства да не изтекат в канала", заяви той по повод последните показни убийства в столицата. "Да се оставят службите да работят", настоява той. "Случаи като този от Бургас с пребития възрастен мъж и бруталните убийства показват, че живеем в болно общество и държава", каза Петков.

Няма да има пробойна с даренията в МВР, по мнението на Петков. По повод пресконференцията на Лютви Местан той е притеснен, че президентът, който отговаря за НСО не е знаел за свалянето на охраната на доскорошния председател на ДПС.

Той е съгласен, че президентът не трябва да се меси в оперативната работа на службата, но за повечето неща е трябвало да знае. Според Петков Росен Плевнелиев се държал като инкасатор. Несериозно било, по думите на заместник-председателя на АБВ, да се придава геополитически привкус на случващото се в ДПС.

Не смятам, че има пряка заплаха за националните интереси от страна на Турция, изтъкна Румен Петков. Според него имало неадекватно отношение от страна на турския посланик Сюлейман Гьокче у нас и затова външният ни министър трябвало да реагира по-настойчиво.

Според бившия вътрешен министър през последните две години станало практика посланици да ни размахват пръст, да ни убеждават в различни наши "грехове". "Това не е добра практика", категоричен е той.

"Смешно е Русия или която и да е друга държава, да определя лидери на български политически партии, е жалко. Фактът, че се дава прекалено голямо значение на Турция, при формиране на елита и политиките на ДПС , е смущаващо", добави той.

По думите му, е грешка на Лютви Местан тази категорична декларация, в подкрепа на Турция, за свалянето на руския самолет. "Не е наша работа – ние сме съседи и с двете държави. Държавният секретар на Съединените щати и НАТО имат доста по-умерена позиция", допълни бившият вътрешен министър.