Председателят на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова, обясни пред БНТ, че лицата от трети страни, потърсили закрила у нас, са намалели пет пъти в сравнение с миналата година.

Отказите за предоставяне на на бежански или хуманитарен статут са се увеличили два пъти. "В момента в центровете има под 20% заетост от целия капацитет. Преди години имаше забавяне на процедурите поради големия брой лица, които търсеха закрила. В момента всички забавени преки преписки са приключени", коментира Първанова.

"Тази година има около 3 400 човека, които са новорегистрирани, потърсили закрила и има повече от 12 000 решения, които са издадени. Около 82-83% от индивидуалните административни актове се потвърждават от съда. Съдебната фаза на процедурата се осъществява в законовите срокове", допълни председателят на Държавната агенция за бежанците.

МВнР: Няма питане от ЕК за бежанците

МВнР: Няма питане от ЕК за бежанците

Информацията беше изнесена от евродепутата Николай Бареков

Припомняме, товарен влак с бежанци беше спрян на влизане в Централна гара-София, преди седмица. В композицията бяха открити чужденци, които са се качили на покрива на един от вагоните.

Във вагон на товарен влак, бяха открити 29 чужди граждани- 14 жени, 6 деца и 9 мъже.