За нас няма нищо изненадващо. С тези думи финансовият министър Симеон Дянков коментира предстоящата визита на екип на Евростат, който да провери данните за нашата икономика.

Той уточни, че още през април българската страна е изпратила данните на Евростат. Те от своя страна е трябвало да изпратят екип.

Попитан защо Оли Рен не е споменал, че инициативата за проверка на данните, предоставени от нашата страна идва от България, финансовият министър отговори: "Той е от Финландия, може би финландците говорят по друг начин".

Според финансист номер 1 се забавили с проверката, тъй като в ЕС са изникнали много други по-важни проблеми.

Дянков реформира заплатите на държавните служители.
Още...

Това е нещо рутинно, категоричен е Дянков относно предстоящата проверка. Не би трябвало да има някакво безпокойство, допълни още той.

 

Финансовият министър каза още, че на проверяващия екип ще бъдат предоставени всички данни и документи.

Дянков е категоричен, че за страната ни е добре да бъде проверявана от ЕК и МВФ, за да видят институциите, че резултатите, които обявява страната ни са действителни.

Според финансовия министър в момента в ЕС има 2 тревоги - едното притеснение е за еврото, а другото е дали и други европейски страни не са в ситуацията на Гърция.

Дянков е категоричен, че ЕС и ЕК водят добра политика относно единната европейска валута и той очаква положителни резултати "особено за България".

Междувременно говорителят на еврокомисаря Оли Рен, Амадеу Алфатаж, коментира, че ще се проверява статистиката за миналата година и то в посока на това как се стига до данните и как се обобщават те.
Така на фокус ще бъдат данните от бюджета за 2009 година, а не настоящия бюджет.

Говорителя посочи още, че Европейската комисия наскоро е била информирана за значителна ревизия на бюджетната перспектива, а това е нарушение на европейските договори

ЕК няма информация защо България е ревизирала бюджетните си данни от балансиран бюджет към бюджет с дефицит, което според българските власти ще от порядъка на 3.8%.
Това става в рамките на няколко седмици и то на фона на подобрен макроикономически сценарии, посочи още Амадеу Алфатаж.