Предложеният законопроект няма да реформира системата. Дяволът е в детайлите - личната помощ не е социална услуга, не е просто механизъм, а е гаранция за независим живот. Това каза Капка Панайотова от Центъра за независим живот, която разкритикува предложения от омбудсмана Мая Манолова Закон за личната помощ.

Тя бе категорична, че така както е разписан, законът прави от личната помощ - социална услуга и именно това е неприемливо. Панайотова коментира, че преди десет години са изработили такъв законопроект за личната помощ, който е внесен в Народното събрание и така и не е приет, защото липсва политическа воля за реформа на системата. Панайотова изтъкна, че сме в състояние да побългарим до неузнаваемост един работещ механизъм.

Личната помощ е скъпа и струва много, призна Бисер Петков

Личната помощ е скъпа и струва много, призна Бисер Петков

Има необходимост да направим конкретни стъпки за реформа, според министъра

Капка Панайотова цитира данни от Програмата за личен асистент към Столична община, от които е видно, че асистентът и ползвателят живеят на един и същ адрес, тоест че са роднини, защото кой може да бъде нает срещу 1,1 % от минималната работна заплата, за да гледа болно дете.

С въпросния законопроект ще се осигури допълнително финансиране в семейния бюджет - но няма да гарантира независимост. По думите й законът, който се предлага, нарушава правата на доставчици на социални услуги. "В момента законът не ограничава доставчик на услугата да бъде юридическо лице, извън общината", констатира Панайотова.

Хората с увреждане протестират да не ги настройват едни срещу други

Хората с увреждане протестират да не ги настройват едни срещу други

Манолова сега разбира, че не всички са запознати със законопроекта

Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" също възрази срещу аутсорсинга на услуги, особено ако не са заложени пари за администриране. Пропуск е, че по отношение на заетостта на асистентите се допуска - те да работят на граждански договори и на сумирано работно време - което не е възможно по трудовия кодекс.

Неприемливо за КТ Подкрепа е и фактът, че ако асистентите получават 1,1 минимална работна заплата с включени вътре осигуровки за работодател - това означава, че човек ще получава под минималната работна заплата. Григорова обясни, че ако наистина асистентската услуга обхваща всички хора с увреждания - средствата ще бъдат десет пъти повече поне от средствата, записани в законопроекта.

Васил Долапчиев от Съюза на слепите констатира, че точната цифра на хората с увреждания я няма никъде, но тя надхвърля 900 хиляди или един милион. Той изправи депутатите пред хипотезата, ако всички само подадат документ - какво става с администрирането на системата.

"Българинът няма грешка за келепирец", посочи Долапчиев и изтъкна, че чуждата помощ в България абсолютно никой не не може да я категоризира кой има право на чужда помощ. По думите му 88 хиляди български граждани имат абсолютно еднаквото право. "Законът е атакуем категорично и пред съда", настоя Долапчиев.  

Манолова: Парите за хората с увреждания изтичат в бездна

Манолова: Парите за хората с увреждания изтичат в бездна

Със законопроекта всички засегнати могат да искат лична помощ

Мая Манолова заяви, че смелите реформи се правят трудно и събуждат повече съпротива, отколкото подкрепа. Манолова настоя, че това е първата крачка на реформата на политиките за хора с увреждания. Манолова бе категорична, че този подход на раздаване на "всички по малко" е непродуктивен и нечестен за хората с увреждания.

"Реформата е ефективно използване на всеки лев", заяви тя. По думите й наливането на пари в една нереформирана система води до течове. Манолова бе категорична, че ще стои колкото часа трябва докато не излезе пълният комплект със закони за хората с увреждания - аз като омбудсман ще стоя докрай докато не решите всички проблеми на хората с увреждания.

В мотивите за подкрепа на законопроекта тя изтъкна, че в момента по данни на Министерство на труда и социалната политика се предоставят 169 млн. лв. за предоставяне на асистентски услуги на 11 182 души.

Майките на деца с увреждания чакат 5 дни депутат да поеме Закона за личната помощ

Майките на деца с увреждания чакат 5 дни депутат да поеме Закона за личната помощ

Не всички хора с увреждания ще поискат личен асистент, според Манолова

Припомняме във връзка с протеста на майките на деца с увреждания социалният министър Бисер Петков подаде оставка, но ден по-късно беше върнат на поста си от премира Борисов.

След него оставка подаде и зам. социалният министър Росица Димитрова. Премиерът Бойко Борисов прие оставката на заместник социалния министър.Тя подаде оставка заради общественото недоволство по повод участието й в 11-тата сесия на Конференцията по Конвенцията за правата на хората с увреждания, която се проведе в Ню Йорк.

Въпреки рокадите палатковият лагер пред парламента на протестиращите майки остана.

Омбудсманът Мая Манолова заяви, че е много важно въпросният законопроект, който, по думите й, е изработен заедно с майките на деца с увреждания, да влезе в парламента.