Протест събра десетки хора с увреждания преди заседанието на социалната комисия. Причината са внесените два законопроекта за личната помощ - единият от ПГ на "Воля", а другият от "БСП за България".

Мая Манолова докрай отстоява каузата на протестиращите майки

Мая Манолова докрай отстоява каузата на протестиращите майки

Опитвали да унизят майките

Преди да участва в заседанието на комисията, омбудсманът Мая Манолова заяви пред протестиращите: "Разбирам от многобройните разговори, които проведох с участници в този митинг, че не всички са запознати с текстовете на този законопроект. Каня всички, които искат да чуят и да участват в обсъждането утре в 9,30 в институцията на омбудсмана".

"Като омбудсман аз отговарям за правата на абсолютно всички хора с увреждания и не мога да гледам как едни хора с увреждания някой ги настройва срещу други хора с увреждания . Това наистина е ужасяващо.

Снимка 366694

Източник: БГНЕС

Моля за извинение всички от вас, до които този законопроект не е стигнал, защото аз се предоверих на ръководствата на организациите, които трябваше да го изпратят до вас", каза още Манолова. Председателят на Асоциацията на родителите на децата с епилепсия Веска Събева коментира, че Законът за личната помощ се обсъжда от доста време.

Манолова апелира за подкрепа към законопроекта за личната помощ

Манолова апелира за подкрепа към законопроекта за личната помощ

Независимо кой поеме социалното министерство

"Не виждаме нищо ново, което да е внесено и не виждаме хората да са подкрепени цялостно. Политика за една малка група от хора, политика, която да е отделена от цялостната политика за хората с увреждания - ние считаме, че не е политика. Работенето на парче - ние сме го виждали години наред. Имаме шансовете да променим законите, които са важни за нас, защото проблемите не са ни само в личните асистенти за няколко хиляди човека, проблемите са за достъпност, за здравеопазване, образование - за всички области на нашия живот", заяви Веска Събева. Тя подчерта, че желаят никой повече да не ги настройва едни срещу други, защото това е чисто настройване.

Припомняме във връзка с протеста на майките на деца с увреждания социалният министър Бисер Петков подаде оставка, но ден по-късно беше върнат на поста си от премира Борисов.

След него оставка подаде и зам. социалният министър Росица Димитрова. Премиерът Бойко Борисов прие оставката на заместник социалния министър.Тя подаде оставка заради общественото недоволство по повод участието й в 11-тата сесия на Конференцията по Конвенцията за правата на хората с увреждания, която се проведе в Ню Йорк.

Въпреки рокадите палатковият лагер пред парламента на протестиращите майки остана.

Омбудсманът Мая Манолова заяви, че е много важно въпросният законопроект, който, по думите й, е изработен заедно с майките на деца с увреждания, да влезе в парламента.