Протест събра десетки хора с увреждания преди заседанието на социалната комисия. Причината са внесените два законопроекта за личната помощ - единият от ПГ на "Воля", а другият от "БСП за България".

Мая Манолова докрай отстоява каузата на протестиращите майки

Мая Манолова докрай отстоява каузата на протестиращите майки

Опитвали да унизят майките

Преди да участва в заседанието на комисията, омбудсманът Мая Манолова заяви пред протестиращите: "Разбирам от многобройните разговори, които проведох с участници в този митинг, че не всички са запознати с текстовете на този законопроект. Каня всички, които искат да чуят и да участват в обсъждането утре в 9,30 в институцията на омбудсмана".

"Като омбудсман аз отговарям за правата на абсолютно всички хора с увреждания и не мога да гледам как едни хора с увреждания някой ги настройва срещу други хора с увреждания . Това наистина е ужасяващо.

Снимка 366694

Източник: БГНЕС

Моля за извинение всички от вас, до които този законопроект не е стигнал, защото аз се предоверих на ръководствата на организациите, които трябваше да го изпратят до вас", каза още Манолова. Председателят на Асоциацията на родителите на децата с епилепсия Веска Събева коментира, че Законът за личната помощ се обсъжда от доста време.

"Не виждаме нищо ново, което да е внесено и не виждаме хората да са подкрепени цялостно. Политика за една малка група от хора, политика, която да е отделена от цялостната политика за хората с увреждания - ние считаме, че не е политика. Работенето на парче - ние сме го виждали години наред. Имаме шансовете да променим законите, които са важни за нас, защото проблемите не са ни само в личните асистенти за няколко хиляди човека, проблемите са за достъпност, за здравеопазване, образование - за всички области на нашия живот", заяви Веска Събева. Тя подчерта, че желаят никой повече да не ги настройва едни срещу други, защото това е чисто настройване.

Припомняме във връзка с протеста на майките на деца с увреждания социалният министър Бисер Петков подаде оставка, но ден по-късно беше върнат на поста си от премира Борисов.

След него оставка подаде и зам. социалният министър Росица Димитрова. Премиерът Бойко Борисов прие оставката на заместник социалния министър.Тя подаде оставка заради общественото недоволство по повод участието й в 11-тата сесия на Конференцията по Конвенцията за правата на хората с увреждания, която се проведе в Ню Йорк.

Въпреки рокадите палатковият лагер пред парламента на протестиращите майки остана.

Омбудсманът Мая Манолова заяви, че е много важно въпросният законопроект, който, по думите й, е изработен заедно с майките на деца с увреждания, да влезе в парламента.