Евродепутатът от групата на Европейските консерватори и реформисти и съпредседател на ВМРО Ангел Джамбазки е изпратил въпроси до Европейската комисия по повод разследването в Република Северна Македония във връзка с посещение на деца от страната в България, съобщиха от пресцентъра на ВМРО-БНД. Джамбазки определя случая като поредна антибългарска провокация от страна РСМ,

Той обяснява, че по заповед на македонския вътрешен министър Оливер Спасовски е започнало разследване срещу децата от Детско художествено училище "Св св. Кирил и Методий", взели участие в проекта "Малък битолски Монмартър", заради посещението им в България. Джамбазки допълва, че те са участвали заедно със свои връстници в проекта на фондация "Българска памет", наречен "От двете страни на границата", чиято цел е да сближава хората от Република България и Република Северна Македония.

"Антибългарската болшевишка власт посегна и на децата, трябва да я спрем", категоричен е евродепутатът. Затова той поставя няколко въпроса в тази връзка и ще сезира и колегите си от делегацията от Съвместния парламентарен комитет ЕС - Северна Македония.

РСМ да прояви европейско мислене и да впише българите в Конституцията, призова Радев

РСМ да прояви европейско мислене и да впише българите в Конституцията, призова Радев

Там, където има обща история, ще има и общо европейско бъдеще

Според Джамбазки действията на РСМ нарушават чл. 2, както и чл. 8, ал. 1 от Договора за добросъседство. Той подчертава: "Няма да спрем и няма да се откажем. Тази Северна Македония няма място в ЕС!".

В писмото си до Европейската комисия Ангел Джамбазки поставя следните въпроси:

  1. Смята ли Комисията за нормално и в духа на европейските ценности действията на вътрешния министър на Северна Македония?
  2. Ще бъдат ли включени всички случаи на подобни репресии в следващия доклад на Комисията по разширяването?
  3. Какви действия ще предприеме ЕК, за да насърчи сътрудничеството и да възпрепятства подобни сплашвания за в бъдеще?
Ще даде ли Северна Македония въздух на народа си или ще го задушава с омраза?

Ще даде ли Северна Македония въздух на народа си или ще го задушава с омраза?

Такива въпроси постави в журналистът Любчо Нешков за отношенията между България и РСМ