"Позицията на ВМРО е, че никой не трябва да си позволява такъв език и такова началническо поведение над нито една българска институция. В този смисъл, поведението на госта - патриарх Кирил, беше неприемливо по отношение българския президент. Без значение какво е искал да каже, когато си на гости, трябва да уважаваш своите домакини и да се държиш любезно и нормално", коментира пред БНР зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки.

"Абсолютно неприемливо е да се иска оставка на вицепремиер по такъв повод, защото този човек дойде на гости и тропаше по масата все едно е в кварталното кафене. Не може да дойдеш на гости и да изискваш някой да ти благодари или да казваш кой на кого ще благодари. В края на краищата, България е суверенна държава по отношение на всички държави, включително и Русия", допълни Джамбазки.

Според него, при реакцията си Валери Симеонов е бил "прав, но, за съжаление може би не намери точните изразни средства". Джамбазки допълни, че в ситуацията администрацията на руската църква не са представили отговора на президента Радев и са "унизили", "смачкали" и "направили смешен", президента.

"Господин Симеонов и години Сидеров имат своите политически биографии и ясна политическа позиция. Това, което е нужно в момента, е малко повече спокойствие и малко повече разум в изказванията. Изказванията на госта бяха неприемливи. Това е съвсем очевидно. Но пък и реакцията беше преувеличена. Оттам и другата реакция също", счита Джамбазки. Допълва, че би било "чудовищна глупост, ако разцепление сред "Патриотите" проправи път на ДПС към властта.

Сидеров охранява името на руския патриарх от езика на Валери Симеонов

Сидеров охранява името на руския патриарх от езика на Валери Симеонов

Вицепремиерът да се извини

Зам.-председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски коментира, че "българският вицепремиер Симеонов по този начин вкара България в международен скандал и то немалък, тъй като да дадеш тези квалификации, тези оценки към човек на тази позиция, на която е патриарх Кирил, е недопустимо и ние затова ясно заявихме, че единственият изход от тази ситуация е оставка на вицепремиера Симеонов".

"Мисля, че президентът Радев правилно благодари, почете всички участници в Руско-турската освободителна война. Сега това дали е било "скарване" от страна на госта или израз на някакви натрупани през годините отношения, които те са чувствали, че не са били почитани през годините, това вече е въпрос на историците да го оценяват. Аз мисля че президента Радев достойно си произнесе речта".

Воля също искат Симеонов да се извини на руския патриарх

Воля също искат Симеонов да се извини на руския патриарх

Партията на Марешки не приемаме някой да вкарва България в скандал с Русия

Припомняме, вицепремиерът Валери Симеонов нарече патриарх Кирил контрабандист и се възмути как е възможно руският патриарх да "да раздава правосъдие пред българския президент". От своя страна лидерът на "Атака" поиска от Валери Симеонов да се извини официално. Атакистът не приема нападките и в тях вижда богохулство.

БСП също смята, че руският патриарх трябва да бъде защитен от нападките след визитата му в България.

От "Воля" настояха парламентът да се разграничи и от позицията на Валери Симеонов, и от тази на Волен Сидеров.

От ГЕРБ настояха за разсекретяване на разговора между президента Румен Радев и руския патриарх Кирил. Пресслужбата на държавния глава отговори, че стенограма не е водена по време на срещата и разговорите не са били засекретявани.

Валери Симеонов няма да се извини

Валери Симеонов няма да се извини

Симеонов:Човек се извинява, когато има вина