ГЕРБ опровергаха спекулациите във връзка със закона за ветеринарната дейност за намордниците на кучетата. Рестрикцията не била твърде строга. Облекчавал се настоящият режим.

Намордникът няма нищо общо с килограмите на кучетата, обясни Маноил Манев. По думите му намордникът се отнася само за агресивните кучета.

Преценката дали кучето е агресивно да е на собственика, поясни депутатът. Наказанието, което ще понесе, ако не е преценил правилно своето животно пак е за негова сметка, допълни Манев.

Тъй като драстично се увеличават наказанията е дадена възможност на онези кученца, които хората си носят по джобовете под 5 килограма, да не бъдат глобявани. 

Завишиха глобите за кучета без намордник

Завишиха глобите за кучета без намордник

Въвежда се и единна методика за определяне агресивността при кучетата

Припомняме, че в сряда депутатите завишиха санкциите за кучета без намордник.

Припомняме инцидентите с кучета само за последните месеци - на 22 април 2019 г. куче нахапа 3-годишно дете в кърджалийско село Македонци.

На 7 юни 2019 г. пет домашни кучета убиха мъж в софийското село Владо Тричков. За тези кучета и преди е имало сигнали, но не са взети мерки.

Дни по-късно, на 20 юни два питбула нахапаха 8-годишно момиче, което карало колело пред погледа на майка си до своя блок. Наложило се и други хора да се притекат на помощ, за да разтърват кучетата.

Симеонов иска контрол върху бабаитите с къси гащи и агресивни кучета

Симеонов иска контрол върху бабаитите с къси гащи и агресивни кучета

Плахи били предлаганите мерки срещу кучета без намордник