С нито един глас против или въздържал се, а със 104 гласа "за", БСП е приела позиция на Националния съвет на партията за конфликта в Украйна.

Лидерът на червените, вицепремиер и министър на икономиката Корнелия Нинова открои 6 акцента от пленума на столетницата:

БСП стъпва на историята и на принципите на партията като отбелязваме, че в цялата си история сме партия на мира и сътрудничеството;

БСП осъжда ескалацията на конфликта в Украйна и предприетата военна офанзива от Русия; тези действия са в нарушение на устава на ООН, но и настояват международната общност да сложи край на двойните стандарти в прилагането на международното право.

БСП настоява за незабавно прекратяване на военните действия от страна на Русия и връщане на масата на преговорите;

БСП не подкрепя въвеждането на икономически санкции срещу Русия поради две причини. Санкциите са показали, че не водят до ефекта, който целят, а в този случаи при контрасанкции доставките на газ могат да спрат, да се ограничат, да се прекъснат веригите на доставки и това би се отразило много тежко не само на България, предупреди Нинова.

БСП настоява правителството да изготви план за противодействие на последиците от конфликта;

БСП призова обществото съвременните събития да не бъдат използвани като повод за злоупотреба на историческата памет на историята ни.

Критиката срещу Стефан Янев е атака спрямо кабинета, убеден Румен Гечев

Критиката срещу Стефан Янев е атака спрямо кабинета, убеден Румен Гечев

Да мислим за преговорите и договора с "Газпром"...

Ситуацията е достатъчно сериозна и динамична с часове и изисква от нас да бъдем на високи равнище на отговорност. Трябва да се опитаме да ограничим емоциите и да действаме разумно, спокойно и с аргументирани решения, които да дадат на хората сигурност и спокойствие, за да знаят, че правителство и парламент са на мястото си, подчерта Нинова.

Припомняме, че повече от 7 часа отне на депутатите формулировката на декларация на Народното събрание по повод кризата в Украйна. Препъникамък се оказа именно позицията на БСП по повод санкциите спрямо Русия, която два дни преди това нахлу с войски от своя територия и от територията на Беларус в Украйна. Затова и декларацията бе гласувана точка по точка, а БСП не подкрепиха тази за санкциите. Другата парламентарно представена партия, която категорично се обявява против налагането на санкции е "Възраждане".

Декларацията на Народното събрание бе последвано от втори и трети пакет санкции, приети от ЕС, САЩ и редица други страни.