Европейската комисия следи внимателно събитията в България, но няма да коментира оплакванията на евродепутатите от групата на Европейската народна партия срещу служебния вътрешен министър Бойко Рашков, съобщава БНР.

От ЕК поясняват, че са получили писмото и уверяват, че ще отговорят по необходимия начин и чрез подходящите канали. Нямало обаче да коментират вътрешнополитически събития.

От Комисията добавят, че в по-общ план следят отблизо събитията в България и в контекста на годишния доклад за върховенството на закона.

И шефът на ЕНП разтревожен от действията на служебния кабинет у нас

И шефът на ЕНП разтревожен от действията на служебния кабинет у нас

Манфред Вебер се чуди защо се премахват хората, разкрили шпионската мрежа на Русия

През юли ЕК трябва да оповести вторите си годишни доклади за върховенството на закона в страните членки.

Припомняме, в понеделник шестима български евродепутати от ГЕРБ и СДС изпратиха писмо до колегите си в ЕП. В него те изразяват възмущение от "комунистическата реторика" и действия на служебния вътрешен министър Бойко Рашков, който според тях използва език на омразата, определяйки граждани като "бивши хора" - израз, който от ГЕРБ считат за директна препратка към комунизма у нас.

Ден по-късно в разговор с евродепутатите председателят на ЕНП Манфред Вебер изрази учудване, че служебното правителство премахва от постовете им точно тези хора, благодарение на които е разкрита шпионската мрежа на Русия.

И евродепутатите от ГЕРБ: Служебният кабинет е като предизборен щаб на президента Румен Радев

И евродепутатите от ГЕРБ: Служебният кабинет е като предизборен щаб на президента Румен Радев

Поводът - думи на Бойко Рашков: "бивши хора"