Делото срещу България за депата за отпадъци е замразено. Добрата новина е съобщила пред журналисти в Брюксел министърката на околната среда и водите Ивелина Василева, информират от министерството й.

Делото е замразено заради сериозния напредък в тази сфера. По думите на Василева тази година са закрити 54 стари сметища, рекултивирани са 37 и е приключило изграждането на 15 регионални системи за управление на отпадъците. Именно по този начин страната ни е успяла да убеди Европейската комисия да не пристъпва към следващата фаза на делото, която би донесла сериозни глоби.

Припомняме, делото срещу страната ни е за неизпълнение на Директивата относно депонирането на отпадъци. Експлоатацията на старите общински депа е трябвало да бъде прекратена на 16 юли 2009 година. Строежът на новите депа обаче се забавил заради спирането на плащанията по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013” и дългите съдебни процедури по обжалване на стъпките по проектите.

На 19 ноември миналата година ЕК възобнови плащанията по програмата.

Ивелина Василева е в белгийската столица за участие в Съвета на министрите по околна среда. Пред българските журналисти тя е изразила задоволство, че ще се върне с две добри новини.

Освен за замразеното дело, втората е, че държавите членки на ЕС са приели благоприятна за България позиция по новата директива за таваните на атмосферни замърсители. Първоначално предложеният текст предвиждал непосилни стойности, които щели силно да затруднят всички сектори на икономиката. Сега обаче е постигнат добър баланс между амбициозни, но реалистични и постижими цели за България, доволна е екоминистърката.