Правото не може да стане задължение през закона, трябва да се направи промяна в Конституцията. Това заяви в интервю за БиТиВи Екатерина Михайлова от ДСБ. Тя намира за противоконституционни част от приетите промени в Изборния кодекс. Като пример Михайлова посочи задължителното гласуване.

Екатерина Михайлова смята, че активната регистрация е много по-добро решение от дерегистрацията и е крайно време да се направи. Тя е категорична, че по-големият въпрос е да се мотивират хората да гласуват, а не дали ще бъдат задължени да го направят.

Михайлова отбеляза, че в приетия Изборен кодекс има ограничения за сънародниците ни зад граница, защото била направена диференциация за това кой къде и как ще гласува, а това не бивало да се прави. Тя подчерта, че българите не могат да се делят по континенти. Казано е, че всички имаме равни права, където и да се намираме.

По мнението на Екатерина Михайлова постоянно пребиваващите в Турция български граждани ще дойдат да упражнят правото си на глас в България. Тя подчерта, че никой не може да им забрани това.

Екатерина Михайлова коментира и възможността лидерът на АБВ Георги Първанов да се кандидатира за трети мандат. Тя изтъкна, че Конституцията казва, че може да се изкарат максимум два президентски мандата.

Припомняме, че вчера Първанов коментира, че Конституцията му позволявала да се кандидатира отново.

Михайлова анализира чл. 95, според който не може президентът и вицепрезидентът да бъдат преизбирани на същата длъжност за още един мандат. Според нея било доста ясно, че става въпрос за максимум два мандата.

Екатерина Михайлова коментира, че чува различни становища дали това преизбиране е свързано с последователност или не. По мнението й се влизало в граматическо тълкуване. Следвало обаче да се види волята на законодателя.

„Тя от Великото Народно събрание е именно да се ограничи с два мандата. Излизайки от една тоталитарна система, това е била волята на законодателя”, категорична е Екатерина Михайлова.

По думите й, ако от АБВ са толкова сигурни в това, което говорят, са щели да попитат Конституционния съд. Според нея това говорене е част от кампанията.