Министърът на външните работи Екатерина Захариева пристигна във Варшава, съобщиха от Министерството на външните работи.

В Полша тя ще участва в среща на външните министри на държавите от Източния фланг на НАТО: България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чехия. Форматът е известен и като Букурещ - Б 9.

Основната цел на срещата е съюзниците от Източния фланг да консолидират позиции за по-ефективно участие при взимане на решения в НАТО и ЕС. Министрите ще обсъдят подготовката за срещата на най-високо равнище на НАТО през 2018 г. и изпълнението на решенията от Срещата на върха във Варшава през 2016 г.

Сред другите акценти на дискусията ще бъдат предизвикателствата пред сигурността, включително Общата политика за сигурност и отбрана (CSDP) на ЕС.

До момента са проведени две срещи на Б 9. Първата е на равнище държавни и правителствени ръководители през ноември 2015 г., а след това и на равнище министри на външните работи през ноември 2016 г.

По време на визитата си във Варшава Екатерина Захариева ще проведе и среща с полския си колега Витолд Вашчиковски. Освен въпроси от областта на двустранните отношения, двамата първи дипломати ще обсъдят теми от сферата на регионалното сътрудничество и предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС.