Екологичното състояние на Черно море е добро. Продължаваме да го наблюдаваме. Към момента няма данни за плуващи мини във водния басейн. Това заяви пред БиТиВи. Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов.

Той посочи, че страната ни е поела ангажимент към Украйна да помогне по отношение на екологичните щети от войната. По думите му разминиране на природните територии е задача с дългосрочен план, която може да се проточи с години.

Според него най-голямата екологична щета е взрива на Нова Каховка. Трудно е да се прецени дали трябва да се възстанови язовира такъв, какъвто беше или дали трябва да има друг вид възстановяване, подчерта Попов.

Екоминистърът подчерта, че отношенията с Украйна са важни. Войната е въпрос за сигурността на цяла Европа. Тя има много измерения, смята Попов.

По отношение на дюните у нас, той посочи, че от ден 1 се води война за тяхното запазване. Спечелихме няколко важни битки, Приехме научна методика за картиране на дюните. Половината от дюните са частна собственост. Борим се да решим този проблем, каза още той.

Попов отбеляза, че има добри отношения с Николай Денков и Мария Габриел, но не знае дали ще остане на поста си след ротацията.

Няма повод за тревога, Черно море е чисто, уверява екоминистъра

Няма повод за тревога, Черно море е чисто, уверява екоминистъра

Качеството на водите на Черно море се проверява ежедневно