Еколози настояват да бъдат спрени проектите за инсталации за горене на отпадъци в София, която може да започне да внася боклук и в Девня. Искането им е демонстрирано с две протестни шествия - сутринта и от 18 часа. Проявите се организират от сдруженията "За Земята" и "Дишай Девня", информира БНР.

Протестът за София е заради провеждания търг за избор на изпълнител, който през лятото да започне строежът на съоръжение, което ще произвежда топлинна и електрическа енергия чрез изгаряне на RDF-гориво, добито от битови отпадъци.

Преди 10 г. Столичният общински съвет (СОС) одобри проекта за изграждането на инсинератора. От тогава започнаха дебатите по проекта. Съоръжението трябва да бъде построено на площадката в ТЕЦ - София зад Централна жп гара.

ТЕЦ "Бобов дол" отрича да цапа въздуха и водата

ТЕЦ "Бобов дол" отрича да цапа въздуха и водата

Ако имало замърсявания, то те били инцидентни и незначителни

Мотивът на столичните власти, е че инсталацията ще е от полза за столичани и че "Топлофикация" ще спести пари от природен газ.

Идеята за провеждане на местен референдум, на който гражданите да решат дали да се строи инсталацията бе отхвърлена от мнозинството в Столичния общински съвет. Имаше обвинение за заема, с който общината ще строи инсталацията. Самите столичани са на различни мнения - някои смятат, че това допълнително ще замърси въздуха, други се опасяват какво ще бъде горено.

През януари "Топлофикация - София" обяви търг за избор на изпълнител на проекта. Крайният срок за подаване на оферти е 15 март. Предвижда се инсталацията да бъде построена до 2023 година, а строителните работи да започнат още през юли тази година.

През 2020 г. Върховният административен съд се произнесе - "Топлофикация София" не е доказала, че проектът за инсинератор на отпадъци не вреди на здравето на хората. Постановено бе преразглеждане на разрешението за изграждането на съоръжението. Жалбата бе подадена от Сдружение "За Земята". Десислава Стоянова от сдружението обясни, че делото се намира в съда.

"Следва да бъдат изяснени въпросите относно здравния риск, вредни емисии, опасни отпадъци от пепелта", поясни Стоянова.

На практика проектът вече се изпълнява, без да се изчака окончателното съдебно решение и при отсъствието на одобрен доклад за оценката за въздействието върху околната среда.

Стоянова коментира, че инсталацията се представя като нещо ефективно, но нейният капацитет е 180 хиляди тона отпадъци годишно, които ще бъдат горени 30 години трябва да се горят, защото това е "животът" на проекта.

В момента София произвежда по-малко от половината от този капацитет. Тази инсталация ще ни вкара в нещо като затворен кръг - ние трябва да пълним това "чудовище", за да може то да е ефективно, да работи. Съответно това може да ни принуди да внасяме отпадъци."

Изграждането на инсталацията ще струва 350 милиона лева с ДДС, става ясно от обществената поръчка. Има много скрити разходи, които трябва да бъдат оценени, когато правим сметката кое е изгодно и кое не, уточнява Десислава Стоянова. При изгарянето на такива отпадъци се отделя токсична пепел, която ще се изнася, има и друга пепел и шлака, допълва тя.

Инсинераторът ще се изплати до 26 години, а неговият живот е 30 години, прави равносметка Стоянова.

Изгарянето на отпадъците ще се превърне в нов източник на атмосферно замърсяване, убедени са еколозите. "Една такава инсталация само ще допринесе за микса от замърсители, които имаме вече в града", смята Десислава Стоянова.

В инсинератора може да се изгарят десетки хиляди тонове ценни суровини, които биха могли да се рециклират и компостират.

От сдружение "За Земята" призовават за прекратяване на проекта и влагане на безвъзмездната помощ от Европейската комисия в инсталации за рециклиране и компостиране, както и за въвеждане на система за удобно и ефективно разделно събиране на отпадъците.

Протестните прояви в столицата са разположени в два часови пояса - сутринта и вечерта. В 18 часа шествие срещу горенето на отпадъци ще тръгне от Министерството на здравеопазването към МОСВ. Час по-късно в Дома на кино ще бъде открита фотоизложба, която показва тревожната ситуация в град Девня.

В Девня проекти за горене на отпадъци вече са реализирани, има и нови инвестиционни предложения.

В близкото минало Девня е наричана "долината на голямата химия". Причина за развитието на химическата промишленост там е изобилието на вода, сол и варовик в района. Там се произвежда електроенергия, цимент, захар, сода, торове и други.

След това Девня се сдобива и с друго название - "долината на бавната смърт" - релефът и климатът, честото безветрие, създават условия за концентрация на атмосферни замърсители и радиационни мъгли.

В същото време там все по-често се горят и складират отпадъци, заяви Ваня Захариева, председател на гражданското сдружение "Дишай Девня". Тя дава примери - мобилна инсталация за термично третиране на отпадъци, завод за стари гуми, площадка за съхранение на неопасни отпадъци, горене на пестициди, RDF-отпадъци и медицински отпадъци.

"Затова сме тук, да изкрещим - "Стоп! Девня не е долина на боклука", заяви Захариева. Тя е категорична, че "изгарянето на отпадъци и предприятията, свързани с това, не е икономиката, която ни трябва".

Припомняме, на 17 май 2018 г. въпреки протеста на опозицията в СОС бе прието теглене на дългосрочен общински заем от 67 млн. евро за изграждане на трета фаза за оползотворяване на боклука - завод за преработка на RDF. Преди това опозиционни партии изпратиха писмо с мотиви защо не искат нова фабрика за обработка на RDF отпадък.

През 2020 г. бе арестуван екоминистър Нено Димов. Едното обвинение към него е за водната криза в Перник, другото - заради случая с отпадъците от Италия.