Законови промени, внесени от Националния фронт за спасение на България биха дали допълнителна възможност за застрояване на земи по Черноморието и в планините. Срещу тези промени се обявиха от Гражданско сдружение "Да спасим Кара дере", съобщи БНР.

Създава се още една врата, доста широка, под формата на изключения, за застрояване извън това, което предвиждат двата основни закона - за черноморското крайбрежие и за устройство на територията, каза Люба Батембергска от "Да спасим Кара дере".

Пластмасови лентички изхвърля морето край Кара дере

Пластмасови лентички изхвърля морето край Кара дере

След като изсъхнат, вятърът ги подема и чайките ги похапват

Предназначението на земеделски и горски земи може да се променя само при влязъл в сила общ устройствен план. От това правило има изключения, касаещи обекти от национално значение, техническа инфраструктура, културни ценности, историческо наследство, припомни екологът.

По думите й от Обединени патриоти предлагат да се добави още едно изключение, което е голямата врата в закона - зони за приоритетно въздействие. Предлагат през Закона за регионалното развитие да променят основни закони, които касаят развитието на града, на населените места."

МРРБ уверява: Дюните на Иракли и река Вая са отразени в кадастъра

МРРБ уверява: Дюните на Иракли и река Вая са отразени в кадастъра

На двата плажа са заснети съответно 17,2 дка и 4 дка дюни

"Могат да дадат допълнителни основания за застрояване на Синеморец, на Алепу...", допълни екоактивистът.

Още в периода 2005-2009 г. са правени много промени в предназначението на земеделските и горски земи, като една част от тези промени още тогава не са отговаряли на изискванията, уточни Батембергска.

"На практика това е голямата врата, която води до възможност за застрояване. За да се спре този процес, има общи устройствени планове. Точно този момент се пропуска в законопроекта на Патриотите. Те казват - земя може да се сменя, стига да има един документ, който се нарича приоритетна зона за въздействие. Тази приоритетна зона за въздействие дори няма нужда да бъде част от общ устройствен план. И въз основа на това може да се допусне застрояването", обясняват от гражданското сдружение "Да спасим Кара дере"

Проверяват сигнал за незаконно строителство край Иракли

Проверяват сигнал за незаконно строителство край Иракли

Проверката трябва да приключи до 21 май

Според законодателните предложения на патриотите за тези приоритетни зони за въздействие може да се прави подробен устройствен план (ПУП), което е в разрез с нормативната база за ПУП-овете, обясни Люба Батембергска. По думите й предложението включва ПУП да може да се прави "единствено за един имот или за група имоти."

Промените, предлагани от НФСБ се отнасят не само за Черноморието, но и за планините. "Представете си около Пампорово някой иска да направи още един хотелски комплекс. Достатъчно е да успее да го кръсти това приоритетна зона за въздействие и той ще може да започне строителство", коментира представителят на "Да спасим Кара дере".

С промените на патриотите става възможно да се застрояват земи и извън Черноморието без да се сменя тяхното предназначение, категорична е Батембергска.

Гражданските организации, които алармират за промените, подготвят свои писмени позиции, които се надяват да могат да представят пред съответните парламентарни комисии.

Разрешението за строеж на "Алепу вилидж" било издадено скрито

Разрешението за строеж на "Алепу вилидж" било издадено скрито

Това представлява ограничаване на конституционни права