На председателя на комисията за контрол над ДАНС Иван Костов всичко му се е изяснило от проведените досега изслушвания по разработката „Галерия".

Това заяви Костов, след като комисията разпита ексшефа на агенцията Петко Сертов, заместника му Иван Драшков, бившия агент Велин Хаджолов, ръководител на Отдела за специални акции и Рашко Заяков, бивш шеф на Главна дирекция "Контраразузнаване към ДАНС.

Комисията за контрол над ДАНС ще поиска от директора на агенцията Цветлин Йовчев всички документи, които са декласифицирани по делото "Галерия" да бъдат събрани в отделна папка и да бъдат представени на медиите.

Костов обеща на българските журналисти официално да се запознаят с информацията на среща в ДАНС.
Ще видите най-съществената информация - кой почнал, кой извършил, как е станало, какви са резултатите, кои са лицата, как са се развили нещата", заяви Иван Костов.

Волен Сидеров: Цялото дело е нелепо...
                             Още...

Той не пожела да отговори какво точно са казали днес двамата бивши агенти Хаджолов и Заяков пред депутати от комисията по повод на неотдавна разпространената информация от тях, че агенти в ДАНС обслужват и чужди разузнавателни служби.

Докато заседанието течеше членът на комисията Яне Янев алармира, че един от документите по разработката „Галерия" е изчезнал.
Става въпрос за документ, с който Петко Сертов възлага проверка на инспектората на ДАНС за делото „Галерия".

По думите на Яне Янев, Петко Сертов е обяснил, че делото е възложено "по конкретна информация, съставляваща елемент на класифицирана информация и информация от кухнята".

Поводът за възлагането е информация от ГДБОП за използване на технически средства по отношение на сайта "Опасните", допълни още лидерът на РЗС.