Колко са направените проверки на качеството на пътищата в България, изградени с европейски средства. Това запита евродепутатът от БСП/ПЕС Елена Йончева в писмен въпрос към Европейската комисия.

Комисията е призована да набележи и мерките, които може да предприеме, така че да подобри преобладаващото мнение в българското общество, че чрез големите инфраструктурни проекти се облагодетелстват среди, близки до управляващите.

Елена Йончева пита Европол как ще бори корупцията, ако е замесена и властта

Елена Йончева пита Европол как ще бори корупцията, ако е замесена и властта

Евродепутатът пита и как агенцията ще работи по случаи, които не засягат европейските финанси

В социалната мрежа Фейсбук Йончева написа: "Продължавам битката с корупцията в големите инфраструктурни проекти в България. Спомняте си, че през 2018 г. поисках Агенция "Пътна инфраструктура" да разреши да се извърши експертиза на качеството на магистралите, построени или ремонтирани с европейски средства. Предложих това да стане от независима лицензирана лаборатория в чужбина. Явно засегнах сериозни интереси, защото срещу мен тръгнаха строителни машини. Част от строителния бранш обяви протест и разположи над 1 000 машини по булевардите на София", гласи постът на Йончева.

Тя описва своята работа по темата с експерти и изтъква, че е обиколила всички магистрали и участъци, строени и ремонтирани през последните 10 години.

Йончева е направила карта, по която всяка лаборатория може да започне работа.

"Направих и онлайн петиция. Към днешна дата петицията ми събра над 20 хиляди подписа.". Писменият въпрос в Европарламента е на базата на тази петиция.

Текстът на петицията е на следния адрес: https://www.change.org/p/петиция-до-европейската-комисия-и-...

Елена Йончева: Страшно е когато има все повече репортажи от джипката на премиера

Елена Йончева: Страшно е когато има все повече репортажи от джипката на премиера

Дали Корнелия Нинова не праща хартиени стрелички на Бойко Борисов, пита се тя

Припомняме, на 21 февруари Йончева призова събитията в България да стават достояние на институциите в Брюксел. Като член на мониторинговата група за демокрация, тя ще настоява пред колегите си да продължават да канят премиера Бойко Борисов, за да бъде изслушан за ситуацията в България. Единствено той, от всички поканени досега премиери, е отказвал и то два пъти.

Месеци преди това евродепутатите Елена Йончева (БСП/ПЕС) и Радан Кънев (ДБ/ЕНП) предизвикаха дебат в Европарламента. Двамата внесоха общо искане, подкрепено и от 55 евродепутати, институционалната криза в България да бъде обсъдена в Европарламента.

Дебатът в пленарната зала на европейския парламент за върховенството на закона България бе насрочен за октомври. На 8 октомври ЕП одобри резолюция за върховенството на закона в България. След резолюцията Йончева очаква и механизъм, който да ни помогне.

Също на 8 октомври българският евродепутат Елена Йончева бе избрана за член на Мониторинговата група за демокрация, основни права и върховенство на закона в Европейския парламент.