Страшно е, когато все повече и повече има такъв тип репортажи - от джипката на министър-председателя. Тогава се заглушава критичното мислене на българите, те приемат вече за нормално това отчитане на работата. Медиите възпитават зрителите, слушателите. Това коментира евродепутатът Елена Йончева пред БНР в отговор на въпрос за маниера на Бойко Борисов да избягва журналистите и дори срещите с депутати.

Ние сме с най-ниския дълг в Европа след Естония, изтъкна Борисов

Ние сме с най-ниския дълг в Европа след Естония, изтъкна Борисов

Повод за думите му е повишеният кредитен рейтинг на България

В понеделник тя ще участва в международна конференция за свободата на медиите, организирана от групата на социалистите и демократите в ЕП. Ще бъдат обсъдени проблемите, с които се сблъскват журналистите и в Унгария, Словения, Хърватия, Полша, Франция. Медийната свобода е част от върховенството на закона, което ЕС наблюдава. От тази година всички европейски средства за държавите-членки са обвързани със спазването на този основен принцип на съюза, припомни Йончева, която бе журналист преди да се впусне в политиката.

Тя смята, че случващото се в България трябва да става достояние на институциите в Брюксел. Като член на мониторинговата група за демокрация, тя ще настоява пред колегите си да продължават да канят Бойко Борисов, за да бъде изслушан за ситуацията в България. Единствено той, от всички поканени досега премиери, е отказвал и то два пъти.

Припомняме, евродепутатите Елена Йончева (БСП/ПЕС) и Радан Кънев (ДБ/ЕНП) предизвикаха дебат в Европарламента. Двамата внесоха общо искане, подкрепено и от 55 евродепутати, институционалната криза в България да бъде обсъдена в Европарламента.

Дебатът в пленарната зала на европейския парламент за върховенството на закона България бе насрочен за октомври. На 8 октомври ЕП одобри резолюция за върховенството на закона в България. След резолюцията Йончева очаква и механизъм, който да ни помогне.

Също на 8 октомври българският евродепутат Елена Йончева бе избрана за член на Мониторинговата група за демокрация, основни права и върховенство на закона в Европейския парламент.

БСП ще продължат да викат Борисов в парламента

БСП ще продължат да викат Борисов в парламента

Искат да знаят кой пуска ток на корупцията

Нелепо е управляващите да приветстват мирните протести на българите. Безчувствието към тях може да доведе до засилване на напрежението и бунтове, смята евродепутатът.

Запитана за поведението на БСП, Йончева заяви, че както за нея, така и за много от българските избиратели, е неразбираемо защо левицата не е на улицата, а стои в парламента, където легитимира управлението.

"Имам своя отговор, но не искам да влизам в детайли в сегашната предизборна ситуация", каза Елена Йончева.

БСП губи избиратели с двусмислието спрямо Радев, предупреди Иво Христов

БСП губи избиратели с двусмислието спрямо Радев, предупреди Иво Христов

"Президентът е естественият лидер на демократичната алтернатива на сегашния режим"

От Брюксел евродепутатът на БСП/ПЕС акцентира, че неподкрепата за президента Румен Радев за втори мандат, демотивира привържениците на левицата.

"Подкрепата е важна преди изборите, за да покаже къде БСП се позиционира спрямо ГЕРБ. Повечето от българските граждани се питат дали има договорки между Корнелия Нинова и Бойко Борисов, с партиите от статуквото. Избирателите си задават въпроса дали председателят на БСП не хвърля по Бойко Борисов просто хартиени стрелички", каза Йончева.

Нинова знаела предварително за заявката на Радев за втори мандат

Нинова знаела предварително за заявката на Радев за втори мандат

Решат за подкрепата му след парламентарните избори