Двусмислието на БСП спрямо президента Румен Радев е в ущърб на партията. Създава се усещане, че ръководството на социалистите хем не иска да капитализира авторитета на президента, хем не желае да се ангажира с подкрепа за него, за да може да преговаря за управленска коалиция с партиите от статуквото, за които Радев е проблем.

Това коментира пред БНР евродепутатът от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите Иво Христов.

Нинова знаела предварително за заявката на Радев за втори мандат

Нинова знаела предварително за заявката на Радев за втори мандат

Решат за подкрепата му след парламентарните избори

"Ако БСП не излезе от двусмислието, ще разочарова избирателите си и ще отблъсне хората, които влагат надежди в нея като основна опозиционна сила", предупреди той. 

По думите му от страна на президента няма напрежение по отношение на БСП. Идейно президентът и БСП били на една вълна по почти всички теми и затова позициите на ръководството на БСП били огорчаващи за избирателите.

"След обявяването на кандидатурата президентът получи масивна подкрепа в социалните мрежи от социалистите, а ръководството на БСП се задоволи с поздравления към Радев и Йотова. Няма как да събудиш ентусиазъм сред избирателите с декларации от типа "ние не воюваме с президента", изтъкна евродепутатът, който е бивш началник на кабинета на Радев. 

Радев се кандидатира за втори мандат
Обновена

Радев се кандидатира за втори мандат

Това съобщи той по време на годишния си отчет

Според него избирателите трудно ще повярват на БСП, ако този въпрос не бъде изяснен скоро, а "обществото очаква ясен курс към демонтаж на сегашния режим, а не партийни калкулации".

"Президентът постъпи достойно и открито, като заяви намеренията си и така дава възможност на партиите да се позиционират. Това улеснява информирания избор на избирателите. Президентът е естественият лидер на демократичната алтернатива на сегашния режим и се превърна в такъв благодарение на последователното си политическо присъствие", отбеляза Христов.

Политолози: Подкрепата на БСП е ключова за Радев

Политолози: Подкрепата на БСП е ключова за Радев

Могат да се водят успоредно две кампании...

Той се опасява, че партийният егоизъм ще надделее на парламентарните избори и вместо да търсят единение, каквото предлага президентът, партиите от демократичния спектър ще постигнат половинчати резултати

По думите му ГЕРБ е партия държава и монополизира властта, а БСП е обременена от дългата и трудна история на прехода.

"Българите като жителите на Северна Корея са с идея да няма ден без националният вожд да не шества из ефира... В обществото битува горчивото примирение, характерно за българската психология, хем си недоволен, хем няма какво да се направи. Това е криворазбраният национален тарикатлък - от страх да не бъдат излъгани, предпочитат да не вярват в нищо, да не правят нищо и оставят съдбите си в ръцете на користни шайки... БСП е дамгосана като наследник на БКП, а всички останали партии под знамето на антикомунизма комфортно плячкосват каквото е останало от България", анализира той.

Евродепутатът коментира още: "Внезапната загриженост на Борисов за Алексей Навални и Русия се дължи на принципа, по който той управлява - разделяй и владей. Целта е да се скрият българските проблеми зад руския скандал и да посее разделение в редиците на българската демократична общност."

Радев искал да управлява страната

Радев искал да управлява страната

Според Стойчо Стойчев президентът ще участва индиректно в парламентарните избори