Избран нов заместник на Цвета Караянчева в парламента. Това е Емил Христов от ГЕРБ, който оглавяваше временната комисия за Грипените.

Той заема мястото на Цвета Караянчева като зам.-председател на парламента, след като тя бе избрана за председател на НС след оставката на Димитър Главчев.

Цвета Караянчева е новият председател на НС
Обновена

Цвета Караянчева е новият председател на НС

Спрямо Главчев нямало натиск, Борисов му казал: "Решавай си"

Народните представители избраха Емил Христов със 123 гласа "за", 7 "против" и 48 "въздържал се". Кандидатурата му е внесена вчера от Цветан Цветанов.

Припомняме, че на 17 ноември тогавашния председател на парламента съобщи, че Цвета Караянчева най-вероятно ще е новият парламентарен шеф. В кулоарите Димитър Главчев сподели пред медиите, че сам взел решение да подаде оставка. След разговор с премиера Бойко Борисов, продължил около час, лидерът на ГЕРБ му казал: "Решавай си". Никакъв натиск нямаше към мен, обясни той. Най-вероятният му наследник ще е Цвета Караянчева, както предположи и самият той.

Димитър Главчев подаде оставка

Димитър Главчев подаде оставка

Стабилността на държавата е по-важна, е краткият коментар на Борисов

Припомняме, опозицията напусна пленарна зала, ядосана от поведението на Главчев, който изгони от заседания лидера на БСП и социалиста Антон Кутев. Няколко дни парламентът се тресеше от скандали между БСП и ГЕРБ заради санкциите, които парламентарният шеф наложи.

Главчев се почувства жертва на правилника за организация дейността на Народното събрание, тъй като не го е нарушавал, а именно това е било искането за отстраняването му.

"Аз неслучайно напускам, защото няма как един човек да бъде срещу цяла партия и то такава със 100-годишна история, наследник на БКП", посочи Димитър Главчев. "Аз реших, че е по-добре да избегнем пореден недобър тон", допълни той.