Европейският парламент отхвърли поредното предложение за създаване на мигрантски лагери в ЕС.
Твърдо се противопоставихме на предложението на Еврокомисията, което щеше да позволи използването на еврофондове за създаване на категория центрове, каквито на практика не са предвидени в европейското законодателство.

Това коментира българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, който бе и докладчик от страна на групата на ЕНП по темата в Страсбург на извънредното заседание на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент

С решението си евродепутатите отхвърлиха предложението на Европейската комисия за въвеждане на т. нар. контролирани центрове за прием на мигранти в ЕС. "При положение, че не съществува определение за такъв тип центрове в европейското законодателство, в разговорите между представители на Европейската комисия и членовете на комисията ЛИБЕ много от поставените въпроси останаха без конкретен отговор.

Не стана ясно например как точно Европейската комисия вижда осъществяването и функционирането на тези центрове, нито пък каква е всъщност разликата между "контролираните центрове" и горещите точки в Италия и Гърция, в които се регистрират спасените в Средиземно море мигранти", обясни след заседанието Радев.

Идеята за въвеждането на мигрантски лагери вече за втори път получава отказ от членовете на Европейския парламент - по-рано тази година в рамките на обсъжданията на промените относно Европейската гранична и брегова охрана

Предложението за създаване на контролирани центрове също бе отхвърлено от ЕП като правно неиздържано.

Либия отказа на Европа мигрантски центрове на своя територия

Либия отказа на Европа мигрантски центрове на своя територия

Няма и да се поддаде на финансовите стимули, коментира премиерът Файез ал-Сараж

Пред News.bg в Страсбург, евродепутатът Емил Радев коментира, че мигрантите пристигат от Северна Африка, но самите държави отказват да бъдат буферна зона и са необходими други мерки.

На въпрос: "Каква е реалната опасност и защо тези лагери не са добра система са ЕС, за България", Радев отговори, че те не са добра система. Причината - позволяваме на мигрантите да влязат в държавите членки и знаем, че реадмисията е много трудна. Още по-трудно да бъдат върнати там, откъдето идват, каза той.

Много от държавите на произход отказват да съдействат на ЕС, въпреки че с някои от тях има подписани споразумения, но на практика те не правят нищо за връщане на мигрантите, смята Радев.

Френската полиция разтури мигрантски лагер в Париж

Френската полиция разтури мигрантски лагер в Париж

Мигрантите са предимно от Африка и Афганистан

Влязат ли веднъж в ЕС, мигрантите наистина трудно могат да бъдат върнати. През това време ние правим огромни разходи, както за медицинско обслужване, така и за социални нужди, обучение, категоричен е евродепутатът.

Много по-добре е както са лагерите в Турция, които са по-близо до родните им места. ЕС финансира част от тези лагери, така че да не тръгват близо 4-те милиона мигранти, които са в Турция към ЕС.

В същото време все пак и да осигуряваме техните нужди там и когато спрат военните конфликти да се завърнат по родните си места, без да се опитват да влязат по всякакъв начин в ЕС.

Относно идеите за лагери и трети страни, според Радев, трябва да се говори за страните по границите на ЕС. Те трябва да затегнат мерките за сигурност по собствените си граници и да не допускат преминаването на нелегални мигранти транзитно.

Евродепутатът даде пример със страна като Либия, където нелегалният трафик е толкова голям, че се генерират над 1 млрд. долара годишно от трафик на хора. Небходимо е по-сериозно затягане на контрола и по Средиземноморието.

Италия призовава за мигрантски центрове южно от Либия

Италия призовава за мигрантски центрове южно от Либия

Салвини направи призива по време на визита в Триполи

ЕС инвестира доста средства за създаване на поминък в африканските държави, както се водят преговори и с държавите по пътя на мигрантите. Блокът се стреми да осигури на всички тези хора поминък за добро съществуване, така че да не тръгват да търсят късмета си в държавите членки на ЕС.

Да, ситуацията е тежка, но с общоевропейски средства, с пълното съдействие на всички държави членки, може да се намери решение. Нито една държава сама няма да успее да се справи (с мигрантската криза - б.р.). Видяхме Гърция, Италия, Испания, даде пример Радев.

България е единствената държава, която успя да охранява добре външната европейска граница и то благодарение на много усилия и средства, които вложи българското правителство по охраната на българо-турската граница. Разбира се, споразумението ни с Турция е важно, защото съседката ни оказва пълно съдействие, помага за охраната на границата и не допуска големи групи мигранти, обясни евродепутатът.

Мигрантски натиск към гръцките острови

Мигрантски натиск към гръцките острови

Бежански поток

Той акцентира, че България и Румъния вече седма година не сме приети в Шенген. По думите му, ние сме държавата, която гарантира сигурността и на Шенгенското пространство.
Няма ли добра охрана на външните европейски граници, виждаме, че няма как да има и свободно движение в Шенген. Вече близо 3 години има въведен граничен контрол между шенгенски държави, което показва, че е крайно време България и Румъния да влязат в Шенген.

Според Емил Радев усилията трябва да се насочат по външната европейска граница и да се премахне контролът в самото Шенгенско пространство.