Крайнодесният вътрешен министър на Италия Матео Салвини призова за откриване на мигрантски центрове по южните граници на Либия за спиране на мигрантския поток, информира АФП.

Салвини направи призива по време на визита в Триполи.

Купонът за мигрантите в Италия приключи, отсече Салвини

Купонът за мигрантите в Италия приключи, отсече Салвини

Италия няма да позволи да се превърне в бежански лагер на Европа

"В четвъртък в Брюксел ние заедно с либийските власти ще подкрепим създаване на центрове за прием и установяване на самоличността в Южна Либия, на външната граница на Либия, за да помогнем на Либия, както и на Италия, да блокира миграцията", каза той, имайки предвид срещата на върха на ЕС тази седмица.

Салвини даде пресконференция с вицепремиера на либийското правителство Ахмед Майтик. Италианският министър обаче не посочи конкретно кои африкански държави трябва да изградят центрове.

Майтик заяви от своя страна, че Либия "категорично отказва" откриване на такива лагери на територията си. Той добави, че арабската страна ще покани европейски средиземноморски държави на среща за миграцията, която ще се проведе в Триполи през септември.

Крайнодесният Салвини нахока "разрушителния" Европейски съюз

Крайнодесният Салвини нахока "разрушителния" Европейски съюз

Лишил гражданите от правото да имат надежда

В неделя Салвини открито призова международни неправителствени организации да прекратят спасяването на мигранти по северноафриканското крайбрежие.