Министърът на енергетиката Александър Николов и неговите заместници ще подадат оставките си в понеделник. Информацията е от министерството на енергетиката.

Това е в изпълнение на решението на политическа партия "Има такъв народ", увериха от МЕ.

От там уточняват, че: "всички медийни интерпретции, включващи енергийна политика, особено такава в сферата на търговия, транзит и доставки на природен газ, са чиста проба спекулации. Оставката на министър Николов е политическо решение". 

Томислав Дончев: Дните на това правителство са преброени

Томислав Дончев: Дните на това правителство са преброени

Не знам дали през 2023 г. пенсионерите ще могат да получават пенсии

В същото време като принципал на министерството на енергетиката, министър Николов не е упълномощавал нито един от заместниците си да тълкува по свое усмотрение отношенията ни с "Газпром".

"Булгаргаз" е в активен, съществуващ договор с "Газпромекспорт". Същият е в едностранно неизпълнение, докато българската страна спазва всички търговски, правни и регулационни изисквания, се казва в съобщението на МЕ.

Министерство на енергетиката изрично подчертава, че след този период усилията на целия екип, както на "Български енергиен холдинг" и прилежащите дружества, са да се изпълняват стриктно газовите заявки, на база дългосрочни, предвидими и устойчиви партньорски отношения. В унисон с водената политика на правителствено ниво са проведени множество срещи, с цел ефективно реализиране на диверсификация и значително намаляване на зависимостта от който и да е конкретен доставчик на горива.

Няма решение на партия ИТН в обратна посока и действията и усилията са били изцяло в синхрон с политиката на правителството. Цялостната политика на партия ИТН в енергийната сфера е с цел запазване на обществен интерес, ясна стратегическа евроатлантическа посока и минимизиране в максимален мащаб рисковете и негативните ефекти по време на тежък геополитически конфликт, се казва в съобщението от МЕ.

Припомняме, на 8 юни 2022 г. лидерът на партия "Има тъкъв народ" (ИТН) Слави Трифонов обяви, че изтегля министрите си от управлението на страната.

Пръв оставка подаде регионалният министър Гроздан Караджов, който бе обявен от премиера за "брокер".

След него оставка подаде и министърът на спорта Радостин Василев заедно със своите заместници.

На следващия ден председателят на 47-ия парламент Никола Минчев заяви, че ще се намерят 12 депутати от ИТН, които да подкрепят бюджета. Тогава Любомир Каримански заяви, че от ПП не могат да откраднат депутати от ИТН.

На 10 юни депутатът от ИТН Кирил Симеонов заяви, че е офериран от премиера да подкрепи управлението.