ЕС очаква страните от Западните Балкани да постигнат осезаем напредък в изпълнението на критериите за членство. Това стана ясно от думите на българския премиер Бойко Борисов на Световния икономически форум в швейцарския курорт Давос.

"Вече абсолютно всички приемат, че двата процеса трябва да вървят паралелно - изграждането на инфраструктура и в същото време тези, които са отбелязали напредък, да затварят главите по присъединяване. Това ще покаже, че Европа е силно ангажирана към Западните Балкани", подчерта премиерът.

Тони Блеър поздрави Борисов за всичко, което прави

Тони Блеър поздрави Борисов за всичко, което прави

Предприемал правилните инициативи в правилните моменти

Борисов добави и че разглежда планираната в рамките на Българското председателство среща по темата като подходящ форум, на който държавите-членки да изразят своите виждания.

Борисов обсъди развитието на газовите проекти с Андрю Браун

Борисов обсъди развитието на газовите проекти с Андрю Браун

В Давос премиерът разговаря с ръководителя на Royal Dutch Shell Андрю Браун

Премиерът Бойко Борисов участва в дискусия за дългосрочното развитие на Западните Балкани, която се проведе в рамките на Годишната среща на Световния икономически форум.
В нея се включиха и лидерите на страните от Западните Балкани, на Хърватия, както и комисарят по разширяването и политиката за съседство на Европейския съюз Йоханес Хан.

При обсъжданията българският премиер акцентира върху необходимостта от свързаност във всички измерения в региона - инфраструктурна, транспортна, дигитална, енергийна и социална. "Това е ключов фактор за стимулиране на инвестициите и подобряване на връзките с държавите-членки", каза Борисов.

Борисов насърчи Заев да продължи преговорите с Гърция
Обновена

Борисов насърчи Заев да продължи преговорите с Гърция

Премиерът обсъди ситуацията на Балканите с Джон Кери

Съществуващите открити двустранни въпроси трябва да бъдат разрешени преди приемането на страните в ЕС, акцентира Борисов.
Той приветства полаганите усилия в тази посока. Премиерът даде пример за подобряването на отношенията между страните от региона с подписания през август 2017 г. Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Република Македония.

САЩ ни поздравяват за Договора за добросъседство с Македония

САЩ ни поздравяват за Договора за добросъседство с Македония

"Договорът е важен за народите на България и Македония"

"Парламентите на България и Република Македония ратифицираха Договора, който бе определен от международната общност като отличен пример за изграждане на нов тип отношения на Балканите. Двете държави показаха, че съществува реална воля за развитие на отношенията на прагматична основа, в дух на добросъседство и доверие", допълни Бойко Борисов.