Българите се гордеем, че винаги сме част от европейското решение и действаме солидарно. Въпреки че често ни се налага да взимаме трудни решения, никога не сме мислили да жертваме европейската солидарност.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев на брифинг след среща с германския си колега Йоахим Гаук.

Плевнелиев подчерта, че България е незаобиколим фактор за стабилност на Балканите.

Солидарни сме с всички бежанци и предоставяме статут на тези, които отговарят на критериите”, изтъкна той.

Въпреки рекордния брой кризи, България е стабилна, смята държавният глава. България и Германия подкрепят суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна.

Двамата президенти са обсъдили темата за борбата с тероризма. Категорично Европа не трябва да се поддава на страха, а да отстоява своите ценности, отсече Плевнелиев.

Според него от жизнено важно значение е сътрудничеството в областта на отбраната. Обсъдили са предстоящата през юли във Вършава среща на върха на НАТО.

Германия е стратегически партньор в ЕС и НАТО. Плевнелиев смята, че посещението на германския президент е от историческо значение.

Близостта на двата народа е допринасяла за развитието на нашата страна.

Германия е една от страните, от които България черпи най-много знания и идеи за своята модернизация”, отчете Росен Плевнелиев. Той допълни, че днес ние сме приятелски и съюзнически държави, членки на ЕС и НАТО. Заедно посрещаме предизвикателствата, като споделяме и защитаваме европейските ценности: мир, демокрация, човешки права и свободи, върховенство на закона.

Германия е най-големият пазар за България, нашият най-важен търговски партньор и стратегически инвеститор. Над 5000 немски фирми са активни в България. 1200 от тях имат свое представителство в страната. Рекордните 6,3 млрд. евро е достигнал стокообменът между двете страни през 2015 година. Над 2,6 млрд. евро са инвестициите на Германия у нас. Ежегодно България е посещавана от над 620 000 немски туристи.

Повече 7000 наши студенти учат в германски университети. Повече от 200 000 българи са избрали Германия за свой дом.

Германският президент Йоахим Гаук първо отбеляза красотата на природата ни и изрази радост, че много българи владеят немски.

По думите му България изгражда граничен режим, който отговаря на европейските изисквания. България иска да бъде част от Шенген и полага огромни усилия, смята германският президент.

Гаук изтъкна, че наблюдават с голяма загриженост референдума във Великобритания, на който британците решават дали да излязат от ЕС. Не искаме да се намесваме в това, което решават гражданите във Великобритания.

Не можем да си представим ЕС без Великобритания, ние всички обичаме нашите приятели”, заяви на свой ред Плевнелиев. По думите му, те са символ на една отворена държава и заедно с тях сме постигнали много. „Сигурен съм, че всички в Обединеното кралство си дават сметка, че ЕС е единствената рецепта за мир”, каза Плевнелиев.

Засегната беше и темата за дебата за комунистическите тайни служби.

Отварянето на досиетата на комунистическите тайни служби се забави и чак сега стигаме до успешен край на обработката на досиетата на всички българи, които са участвали като агенти”, заяви Плевнелиев. Въпреки забавянето обаче, той подчерта, че в някои държави като Словения и Хърватска дебатът за комунистическите тайни служби изобщо не е отварян.

Росен Плевнелиев изтъкна дефицити в българските учебници по този въпрос, както и липсата на музей, който да може да се позиционира като едно място за дебати и да осмислим миналото.