ЕС не е външна политика, а моето семейство. Това каза президентът Росен Плевнелиев по време на отчетната си пресконференция за периода 2012 - 2017 г.
Президентът заяви, че сблъсъкът в Европа днес е ценностен - между едни държави, които вярват в ценностите и върховенството на закона и други, които вярват в интересите и геополитиката. Той подчерта, че обича Русия, но не одобрява водената от Кремъл политика.

"Не пестях критиките си към руския президент и водената от него политика на преразпределяне на сфери на влияние. Това е много опасна политика", подчерта Плевнелиев.

По отношение на Русия искам много добре да бъда разбран. Моята позиция не беше "срещу", моята позиция беше "за". Аз съм "за" върховенството на правото и понеже отстоявам върховенството на правото, съм "срещу" тези, които го нарушават. Така президентът коментира въпроса за обострянето на отношенията България - Русия.

Плевнелиев припомни европейските ценности за мир, върховенство на закона и постигането на правов ред. Той подчерта, че държавите следва да се водят от дипломацията, да се водят от принципите и че санкциите срещу Русия са именно израз на желанието да не се води война от страна на Европа. "Затова съм и "за" санкциите, санкциите работят, не е вярно, че не работят", категоричен бе Плевнелиев.

Той обясни, че изследва внимателно баланса на Централната банка на Русия и обменя информация с европейските лидери, като очаква много скоро тази информация ще бъде предоставена публично.

По думите му санкциите са символ на това, за да има мир, "трябва да се противопоставим на тези, които нарушават правилата.

"Аз съм човек, който през живота си не е ударил никого. Но, когато се взривява международният правов ред, трябва да действаме, а не да си мълчим", заяви Плевнелиев.

Маргарита Попова скастри Плевнелиев за преотстъпени правомощия

Маргарита Попова скастри Плевнелиев за преотстъпени правомощия

Без помирение ни чакат тежки времена, предупреди вицето в отчета си

Още в началото на отчета си президентът Плевнелиев припомни основните трусове, през които премина мандатът му, подчертавайки, че той е единственият президент, който е работил с 5 правителства, 3 Народни събрания, назначавайки цели 2 служебни правителства. Като особено критични той посочи годините 2013 - 2014 г.

Това бе време на парламентарни кризи, ниско доверие във всички институции, силно противопоставяне, коментира Росен Плевнелиев, правейки и съпоставка в международен мащаб.

По собствената му оценка обаче това е един много достоен и успешен мандат - президентската институция бе център на стабилност, посочи президентът, като допълни, че в тежки моменти държавата се е крепяла на президентската институция.

В такива моменти личността на президента е особено важна, подчерта Росен Плевнелиев и заяви:

"Президентската институция остана център на стабилност и гарант за приемственост. Бях президент, но и кризисен мениджър. Чувствах се като точния човек на точното място. Бях мотивиран, работихме до последния ден на високи обороти."

Плевнелиев заяви, че е апелирал безцелното политическо противопоставяне да остане в научените уроци на прехода.

Охранители изведоха Беновска от отчета на президента

Охранители изведоха Беновска от отчета на президента

Тя беше подготвена с две ябълки на тази пресконференция

Като основен свой приоритет той открои развитието на индустриите. "В моя мандат водих икономическа дипломация в действие", заяви Плевнелиев и отчете, че след посещенията си в Китай и Турция стокооборотът между двете страни се е удвоил, многократно е нараснал и стокооборотът с Румъния, а днес Германия е нашият най-голям пазар.

Въведох пряката демокрация в страната, горд съм да бъда първият български държавен глава, инициирал референдум. Много пъти апелирах гласът на народа да бъде чут, а не купен, заяви Плевнелиев. Той посочи и че е горд, че е единственият политик, който които отговори на въпроса КОЙ. Попитайте и други политици в държавата, призова президентът.

Като свой най-труден момент президентът Росен Плевнелиев посочи февруари месец 2013 година, когато е бил оставен абсолютно сам при стотици хиляди протестиращи срещу монополите да съставя правителство. Той си припомни, че и Борисов, и Станишев не са се съгласили да се състави служебно правителство на широка експертна основа.

Коментари в Парламента след отчета на Плевнелиев
Обновена

Коментари в Парламента след отчета на Плевнелиев

ВМРО иска по-скромна външна политика, опозицията не е впечатлена

"До този момент моето президентстване вървеше по друг начин", заяви Плевнелиев и посочи, че тогава се е опрял на гражданите - "и на тези и тези които освиркваха, и които имаха идеи, които бяха против и за. Поканих всички тук в президентската институция."

Тогава, по думите на Плевнелиев, е бил атакуван многопластово по 17 направления и той ги е следил внимателно.

На въпрос защо и служебното правителство бе изредено сред рисковете, пред които е изправена държавата - Плевнелиев заяви, - именно защото служебното правителство поема една изключително важна функция в следващите дни. България да бъде преведена така, че да има легитимно избрано правителство. Една липса на интегритет на министрите - могат да доведат до липса на доверие.

Той подчерта, че винаги, когато е правил служебни правителства е внимавал много за това. Затова и министрите в служебните кабинети, назначени от него, са успешни българи от чужбина.

Плевнелиев подчерта, че е знаел за тях , че ще действат надпартийно.

Той посочи, че пред служебните правителства трябва да бъдат поставени няколко много ясни приоритета, за да може да не се разводнят. Служебното правителство има сто дни, посочи Плевнелиев.

За да успокоиш нацията, за да я преведеш в критичен момент, трябва да работиш с политическите партии, но и с гражданското общество, каза още той

 

 

На въпрос какво му се иска да препоръча на наследника си Румен Радев Плевнелиев заяви, че му се иска президентът да следва принципи и да стъпи на принципа на приемствеността. "Разбира се, че ще бъдем различни и ще има критика, но нека тя бъде аргументирана", заяви Плевнелиев и "захапа" президента Георги Първанов заради твърденията му, че е бил "назначения президент". По думите на Плевнелиев това е напълно неаргументирано твърдение.

Иска ми се президентът Радев да следва принципи, повтори Росен Плевнелиев и посочи като възможности "Българската Коледа", Съветът на президентите, президентската библиотека.

Той апелира към политическите партии да помогнат на президента Радев. Неговият неуспех не е ваш успех. Помогнете му. Работете с него, за да може през следващите три месеца да минем по един достоен начин, да я надградим нашата демокрация, а не да я поставим под въпрос", заяви Плевнелиев и самият той гарантира, че ще бъде винига готов да помогне.

"Наистина ще очаквам и ще дам пълната си подкрепа на президента Радев. Ще споделя и грешките и успехите си", увери Плевнелиев.

"Символично си тръгвам заедно с премиера Борисов, заедно с Обама и президента Гаук. Аз се гордея с нашето приятелство, добри отношения за мен много специална освен оценката на премиера Борисов и оценката на президента Гаук. Радвам се, че за мен започва нов етап от живота. Аз имах своя шанс като министър, служих на народа си, оценката ще дойде по-късно", заяви още Плевнелиев.

В края на отчета си и президентът, и вицепрезидентът си позволиха и лично признание, като и двамата заявиха, че след понеделник ще си отидат у дома.