Евродепутати от ГЕРБ-СДС изразиха загриженост пред европейски лидери относно съществуването на потенциални черни списъци на книги в Сърбия и случая, в който на български гражданин не е било разрешено да внесе книги на български автор в страната.

В писмо до докладчика на ЕП за Сърбия Владимир Билчик, до председателите на Европейската Комисия и Европейския Съвет, до еврокомисаря по разширяването и други евродепутати, се разказва случая с председателя на неправителствената организация "Глас" Александър Димитров. Той е бил спрян да влезе в Сърбия с книги "Елегии за краището" на Едвин Сугарев, въпреки че няма официална забрана за внасянето на тази литература. Димитров е прекарал пет часа на ГКПП на границата Рибарци - Олтоманци, без да му бъде предоставен официален документ за задържането на книгите.

Евродепутатът Андрей Ковачев, който е част от Комисията по външни работи на ЕП, отбелязва, че книгата не съдържа провокативни елементи, и се фокусира върху критики към българските власти, а не към сръбските.

Това се случва след изказването на сръбския външен министър Ивица Дачич, който твърди, че няма българска общност в Сърбия, въпреки данните от сръбското преброяване за 2022 г., което установява над 12 918 етнически българи в страната.

Евродепутатите от ГЕРБ-СДС подчертават, че такова поведение от страна на държава, която кандидатства за членство в Европейския съюз, е неприемливо и напомня за тоталитарните практики от средата на 20-и век. Случаят подчертава необходимостта от спазване на демократични стандарти и свобода на изразяване в държавите, търсещи членство в ЕС.

МВнР подхвана случай с българин, спрян на границата със Сърбия заради три книги

МВнР подхвана случай с българин, спрян на границата със Сърбия заради три книги

Дадени са указания на посолството ни в Белград за предприемане на официални действия