Нова група на патриотичните формации ще бъде представена във вторник, 16 януари от 17.00 часа в залата за пресконференции в сградата на Европарламента в Страсбург.

"Идентичност, традиция, суверенитет" е името на формацията, която ще защитава националната идентичност и християнските ценности в рамките на ЕС, съобщават от партият АТАКА.

Бруно Голниш, дясната ръка на Жан Мари льо Пен ще председателства новата група на националистите в Европейския парлемент. В ръководството влизат австриецът Андреас Мьолцер, евродепутат от Партията на свободата, представители на белгийската партия "Влаамс беланг", на румънската "Велика Румъния", както и на българската АТАКА в лицето на евродепутата Димитър Стоянов.

Групата на патриотите се създаде след няколко месечни преговори и уточнявания на общите виждания по отношение на базовите идейни точки в програмата на "Идентичност, традиция, суверенитет". Изискване на самия Европарламент е всяка група да се състои от най-малко 20 представители на поне 5 държави. Те трябва да споделят общи виждания по идеологията на групата.

Новата група се състои от седем депутати от френския "Националния фронт", пет депутати от "Велика Румъния", трима от белгийската партия "Влаамс беланг" (Фламандска принадлежност), двама от италианската "Социална алтернатива", един английски представител, един представител на австрийската партия на свободата и един на АТАКА.

Принципите, които обединяват 20-те евродепутати са противопоставяне на унитарната, бюрократична европейска свръхдържава и работа за една европейска общност на национално партньорство без политически диктат върху националните държави. Евронационалистите ще защитават християнските ценности на наследството, културата и традициите на европейската цивилизация.

Сред основните им принципи са защита на семейството като основна единица на обществото и противопоставяне на влизането на Турция в ЕС.
Споделяме всички тези принципи и ние самите от АТАКА сме ги пропагандирали далеч преди съставянето на групата, заяви Волен Сидеров.

Той добави още, че във вторник идеите на партия АТАКА ще бъдат представени извън общата пресконференция със няколкостотин брошури и дискове, съдържащи фактология за създаването и политическата история на АТАКА.
На пресконференцията ще присъстват, освен лидерът на партията и евродепутатът Стоянов и Павел Шопов - заместник-председател на парламентарната група на АТАКА и Дисислав Чуколов, депутат от АТАКА и член на централното ръководство на партията.

Ще поставим въпроса за решителна намеса на Европарламента за Либия, за недопустимата антибългарска дейност на Де Гроен в защита на македонистите, които бият българи и скандират "Умрете, бугари!", както и за запазването на реакторите на АЕЦ "Козлодуй", обещава лидерът на българските националисти.