Имаме визия за Европа и предлагаме конкретни решения в Програмата за прогресивни реформи. Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев по време на Среща на върха на премиерите и лидерите от ПЕС в Париж. Това е втората такава среща във френската столица и петата в този формат за 2016 г., съобщават от офиса на Станишев.

Той е убеден, че единствено левицата може да възроди Европа. По думите на Сергей Станишев европейската идея е жива и левите имат волята и амбицията да поемат политическото лидерство. Той подчерта, че за разлика от десницата, прогресивните партии не могат да губят повече време в приказки.

Домакини на срещата са Сергей Станишев и президентът на Франция Франсоа Оланд. По време на нея е поставен акцент върху бъдещето на Евросъюза след отрицателния референдум във Великобритания, мерките за стимулиране на икономическия растеж, солидарността и най-важното – съхраняването и развитието на европейския проект.

Социалистите са категорични, че политиката на строги икономии е изцяло погрешен подход. Според тях той има обратен ефект. Затова левицата настоява фокусът да се постави върху инвестициите. Те се аргументират с обяснението, че само повишаването на растежа ще доведе до създаване на повече и по-качествени работни места и данъчни приходи. Това пък от своя страна щяло да гарантира устойчивостта на социалната държава в дългосрочен план.

В този смисъл лидерите от левицата смятат, че трябва да се увеличи значително финансирането на плана „Юнкер”. Това според тях е нужно, за да може реално се разширят и положителните ефекти от прилагането му. Социалистите са се обединили около предложението за удвояване на сегашния му размер от 315 млрд. евро.

От офиса на Станишев допълват, че ПЕС вече е стартирала дискусията по Програмата за прогресивни реформи в партиите от своето политическо семейство. Очаква се левите лидери да предложат по-конкретни стъпки на следващата си среща преди Европейския съвет в Братислава през септември и по време на Съвета на ПЕС през декември.

От страна на левите отново са потвърдени основните им приоритети. Те са защита на социалните права на гражданите и грижата за повишаване на икономическото благосъстояние.