"Блокирането на кръстовищата е срещу нормалните хора, защото в градския транспорт в 72 не се возят нито политиците, нито олигарсите. Там се возят обикновените хора, които отиват на работа и водят децата си на училище и детска градина". Така столичният кмет Йорданка Фандъкова коментира блокадите при протестите в столицата.

София е град, в който през последните години се провеждат голям брой протести с различни каузи и участници. Това създава една демократична градска среда и е белег за зрялост, изтъкна Фандъкова. Тя е кметът, който е гарантирал на протестите възможността хората свободно и мирно да изявят своята воля.

Провеждането на протести е голяма отговорност за организаторите. Затова призовавам организаторите на протести да спазват закона и да заявяват протестите, настоя градоначалникът. Фандъкова посочи, че хората, застанали с протестиращите, не спазват закона, цари беззаконие, хаос и агресия. Това не може да бъде представителството на тези прекрасни млади хора, които очакват промяната. Затова, например, Фандъкова разбира, че Орлов мост е символ на всички, като лично тя е протестирала там като млада.

Обвиниха двама протестиращи за потрошената кола пред румънското посолство

Обвиниха двама протестиращи за потрошената кола пред румънското посолство

Те са мъже на 25 и 32 години

Блокирането създава неудобство за хората в София, призна кметицата, която се надява до септември ремонтите да приключат, за да може, когато дойде големият трафик в столицата, хората да може да се движат свободно. Фандъкова се надява организаторите на протестите да осъзнаят, че в интерес на протеста е неговото мирно провеждане и неконфронтация.

Тя отказа да коментира тактиките и стратегиите на полицията за провеждането на протестите, а заяви, че ако протестите се заявяват, се дава възможност на общината и полицията да си свършат работата. "Тогава полицията е длъжна да осигури обществения ред, но когато се призовават хора, а ти дори не участваш там и се изпращат някъде екипи, може да се очаква конфронтация", коментира Фандъкова.

Тя не може да говори от името на полицията. "Недопустимо е, недопустимо е, недопустимо е организаторите да допускат хора или който и да е от възрасните хора да разплаква деца. Това е недопустимо и не е в интерес на никого", категорична бе Йорданка Фандъкова.

"Каква е причината организаторите да не искат да спазват закона? Когато каузата ти е законност, защо отказваш да спазваш закона - защото това е отговорност и когато го заявиш с името си, с подписа си, ти носиш отговорност за хората и отговорност за спазването на закона и всички останали хора. Затова искам да се спазва законът от всички - както от нас, така и от организаторите, които не зная каква е тяхната цел и със сигурност не е в реда и спокойствието", подчерта Фандъкова.

По думите на столичния кмет общинската полиция участва тогава, когато й се възлагат задачи от СДВР. До този момент няма заявен протест за днес, каза още Фандъкова.

Припомняме, при протестите на 17 август на бул. "Ситняково" в София демонстранти потрошиха кола на жена с две деца, която се опита да премине през блокадата. Заради случая лидерът на "Воля" Веселин Марешки заяви, че България е в гражданска война.

България е в гражданска война, притеснен Марешки

България е в гражданска война, притеснен Марешки

Протестиращите сами изродили идеята си с агресия