Против провеждането на „Луков марш" и всякакви неонацистки и фашистки мероприятия се обявиха 100-тина демонстранти в столицата.

Малко след 10:00 часа около пилоните на НДК започнаха да се събират хора, които се противопоставят на  ежегодното факелно шествие в чест на ген. Христо Луков (1888 - 1943) - ръководител на националистическата организация Съюз на българските национални легиони, поддържал тесни връзки с режима на Хитлер, както и военен и национален герой от Първата световна война.

Фашизмът не е мнение, а престъпление" и „Ксенофобията убива, властта прикрива" бяха двата големи лозунга, с които шествието тръгна към Съдебната палата в знак на протест срещу намеренията в новия Наказателен кодекс да отпаднат санкциите за фашистки прояви.

Предвид факта, че България е бедна държава, хората започват да обвиняват различните от себе си за техните несгоди, посочи младият Александър - един от първите дошли около НДК в знак на протест срещу провеждането на „Луков марш", предвиден за следващата седмица.

Образът на ген. Луков се използва, за да се налагат расистки идеи и е недопустимо Столичната община да позволява подобни шествия, категоричен бе той.

Демонстрацията е организирана в социалните мрежи и събра предимно млади хора, но бе подкрепена и от някои преподаватели и историци, сред които проф. Искра Баева.

Личности като ген. Луков трябва да останат на дъното на коша на историята и да бъдат пример единствено за това какво не трябва да се случва никога повече", обърна се към събралите се граждани младо момиче, част от организаторите на демонстрацията.

Не трябва да допускаме по улиците на София една бутафорна проява на патриотизъм на практика да лее омраза към различните, добави тя малко преди шествието да потегли към Съдебната палата.

Демонстрантите поискаха властта да покаже повече решителност и да спре неонацистките прояви в центъра на една европейска столица.

В съвременното състояние на българското общество, когато всички ценности се преоценяват, да се възстановят точно онези, свързани с националсоциализма и Третия Райх, ми се вижда не само неадекватно, а и опасно за България, обясни причината за своето присъствие проф. Баева.

Припомняме, "Луков марш" е възпоменателно траурно факелно шествие в памет на ген. Христо Луков, което от 2003 г. ежегодно се провежда през февруари в София, тъй като той е убит от комунисти на 13 февруари 1943 г. пред дома си.