Фактът, че ще имаме нови избори не застрашава демокрацията, но категорично застрашена е икономиката. Това заяви пред БНР социологът Кънчо Стойчев.

Той припомни конституционната рамка, според която при сформиране на служебно правителство се разпуска парламентът, а в такава ситуация не може държавният бюджет да бъде актуализиран.

По негови думи първата задача на депутатите, преди да приключи това Народно събрание, е да развържат ръцете на служебния кабинет.

Стойчев посочи, че очевидно страната има нужда от свеж ресурс, който според него може да дойде чрез заем и не е фатално, че ще вземем такъв. Фатално било обаче, ако се озовем в ситуация на служебно правителство без необходимите финансови ресурси за въпросните 3-4 месеца.

Румен Радев не иска да мисли още за служебно правителство

Румен Радев не иска да мисли още за служебно правителство

Несериозно е да мислим още за служебно правителство

Според социолога промените в изборните правила ще подобрят достоверността на вота на българите.

Той бе категоричен, че от ключово значение в настоящата политическа ситуация у нас е Планът за възстановяване. По негови думи е наложително той да бъде внесен в Европейската комисия до края на април.

"Българският бизнес взе категорична позиция по този въпрос, призивът ни беше чут и министър-председателят в оставка ще реагира правилно. Планът трябва да бъде внесен, той не трябва да бъде политизиран в този момент", коментира социологът.

Той поясни, че промени в Плана могат да бъдат договаряни с ЕК и след внасянето му. Важното обаче било да бъде внесен и защитен навреме.

Проф. Огнян Герджиков не изключва служебен кабинет

Проф. Огнян Герджиков не изключва служебен кабинет

Новите партии искат да се ударят в гърдите с новите законопроекти