"Не съм оракул, за да кажа, но вероятността 45-то Народно събрание да го бъде и да изкара мандата си е твърде малка, само теоретична". Toва заяви бившият служебен премиер проф. Огнян Герджиков в сутрешния блок на БНТ.

Не може да се прогнозира дали опитът за правителство ще бъде успешен. Нека да се направи опит за правителство, призова Герджиков, въпреки че не е оптимист. Юристът определи проекта на Слави Трифонов като феномен. Той е много доволен от избора на Ива Митева за председател на парламента, като я определи за чудесен специалист и професионалист.

Слави Трифонов: Всичко по реда си, ГЕРБ няма да получат време

Слави Трифонов: Всичко по реда си, ГЕРБ няма да получат време

Заканва се, че сега номерът на ГЕРБ няма да мине, защото НС е друго

Проф. Герджиков допълни, че не е изключено да има служебен кабинет и няма нищо страшно в това. Не може да се очаква от едно служебно правителство да прави такива революционни неща. Основната задача на служебното правителство е да поддържа държавата да не се срине и да подготви страната за следващите избори, обясни той.

Проф. Герджиков не разбира защо в парламента се притесняват от служебно правителство.

По думите му най-страшното нещо в една държава е активната законодателна дейност. Много закони са най-големият бич, посочи проф. Герджиков, според когото икономиката се нуждае от стабилно законодателство.

Според него новите партии искат да се покажат и да се ударят в гърдите с новите законопроекти. Затова проф. Герджиков се надява новият парламент да не допусне "едно през друго" приемане на закони. Тези турбуленции не са полезни и обществото ни има нужда от стабилност преди всичко, уточни той.

ВМРО обвини депутатите в реваншизъм заради промените в Изборния кодекс

ВМРО обвини депутатите в реваншизъм заради промените в Изборния кодекс

Те определят дистанционното гласуване като опасни

Проф. Герджиков заяви, че не знае какво ще направи комисията по ревизия. Той е на мнение, че мораториумът води до спънки в дейността на държавата. Добре че има Конституционен съд, изтъкна проф. Герджиков, който в момента вижда, че всичко се движи от политическата еуфория. Като положителна проява за действието на КС той посочи отмяната на закона от предишния парламент по инициатива на ВМРО.

За промените в Изборния кодекс и идеята за мажоритарен вот, проф. Герджиков предупреди, че чистият мажоритарен вот крие много опасности - да влязат много силните владетели на икономиката. Там ще има битка с купуване на гласове и влияние, за да могат да действат в собствен интерес. Затова той предпочита смесена, мажоритарна и пропорционална, изборна система.

Изборна система не се приема и сменя за една нощ, категорични от ИТН
Обновена

Изборна система не се приема и сменя за една нощ, категорични от ИТН

Правната комисия попари мажоритарния вот на ГЕРБ

Проф. Герджиков подчерта, че електронното гласуване ще даде по-малък шанс на неграмотните хора да гласуват.

анкета

Какво правителство ще имаме?

Виж резултати

На ГЕРБ 10.4%

На ИТН с плаваща подкрепа 20.6%

Всички срещу ГЕРБ 14.1%

На БСП и ДПС 2.1%

Служебно правителство 52.8%