Мая Манолова от Коалиция за България и депутатката от ГЕРБ Искра Фидосова за пореден път си размениха остри реплики в пленарна зала. Поводът този път беше гласуването, касаещо поста на Божидар Димитров.

Народното събрание освободи от поста министър без портфейл Божидар Димитров като отговарящ за българите в чужбина. От 115 гласували „за" гласуваха 98 депутати, 1 "против", а 16 „въздържали се". Депутатите решиха също да заличат поста "министър без портфейл" от структурата на Министерския съвет.

Припомняме, бившият член на Висшия партиен съвет на БСП, който отговаряше за българите в чужбина, падна жертва на скандала, последвал излизането „на светло" на над 200 бивши и настоящи дипломати, които са работили за ДС.

Днешното освобождаването на Димитров обаче не мина без прехвърчане на искри между БСП и ГЕРБ.

Правителствените мотиви за искането за освобождаването на министъра пред депутатите представи финансовият министър Симеон Дянков. Функциите на министъра без портфейл за българите в чужбина ще бъдат преразпределени съобразно Конституцията на България, посочи той.

Създаването на специален пост за г-н Божидар Димитров показа каква ще бъде кадровата политика на ГЕРБ, заяви от своя страна Мая Манолова от БСП. По думите й тя е шуробаджанашка, безпринципна и се характеризира с награждаване с постове за заслуги към ГЕРБ.

Червената депутатка посочи, че кадровата политика на ГЕРБ е като от времето на Чингис хан. Според нея министърът без портфейл не се е задържал на поста, защото не рита топка и пуши пура, въпреки че това вече не е модерно в правителството.

Вярно острига си главата, но това не е достатъчно да остане на поста, изтъкна Манолова.

В случая Божидар Димитров се оказа един употребен човек,  добави социалистката. Според нея обаче като добър историк той е трябвало да знае как ще завърши министерската му кариера.

Тъжна и несправедлива е съдбата на ренегатите, категорична бе Мая Манолова.
Изказването ви беше достойно за едно телевизионно предаване: "Най-смешните животни и хора на планетата", обърна се в отговор към нея Искра Фидосова от ГЕРБ.

Оставям на българските граждани да преценят коя от двете ни за кое предаване е подходяща, контрира Манолова.

Припомняме, Божидар Димитров беше два пъти в листите за народни представители на БСП - съответно в окръзите Кърджали и в Шумен през 1997 и 2001 година.
Като член на Висшия партиен съвет на БСП в края на 2005 година се обяви открито против решенията на ръководството на БСП. По-късно беше свален от поста водач на групата на общинските съветници на БСП в Столичния общински съвет.
Преди парламентарните избори в България през 2009 г. Димитров напусна БСП и застана в подкрепа на ГЕРБ. На изборите бе избран за народен представител, след като бе издигнат от ГЕРБ за мажоритарен кандидат в Бургаски избирателен район.

Георги Пирински гласува против освобождаването на Божидар Димитров. Депутатът обясни, че е гласувал против, не защото държи на Димитров, а защото иска ясен отговор от правителството какво ще се случи с политиката по отношение на българите в чужбина.